I alt kom det inn 104 søknader om utviklingstillatelser, og til sammen ble det søkt om 898 tillatelser. I skrivende stund er det åtte søknader som er innvilget, for til sammen 53 tillatelser.

Fakta Exposed:

Forskningsrådet besluttet høsten 2014 å opprette Exposed, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), som skal utvikle kunnskap og teknologi for robust, sikkert og effektivt fiskeoppdrett på eksponerte lokaliteter. Oppstarten for senteret var i 2015.

I Exposed forenes oppdrettsnæringen, service- og teknologileverandører, vertsinstituttet Sintef Ocean og andre fremtredende forskningspartnere.

Bakgrunnen for å opprette senteret er at betydelige deler av kysten i dag er utilgjengelig for oppdrettsnæringen, fordi den er avsidesliggende og utsatt for krevende vind-, bølge og strømforhold.

EXPOSED-senteret vil utnytte Norges sterke posisjon og kunnskap innen maritime sektorer, slik som havbruk og offshore, for å muliggjøre sikker og bærekraftig sjømatproduksjon i utsatte kyst- og havområder. Tekniske innovasjoner, slik som autonome systemer, offshorekonstruksjoner og -fartøy er nødvendige for å opprettholde produksjon under alle forhold og muliggjøre mer robuste, sikre og kontrollerte operasjoner.

Løsninger som muliggjør bruk av mer eksponerte lokaliteter vil trolig bidra til bærekraftig vekst i både norsk og global havbruksproduksjon. Senterets fokus vil frembringe kompetanse og løsninger som vil tjene også mer skjermet produksjon. I tillegg vil ny kunnskap fra eksponert havbruk kunne tas i bruk i andre maritime produkter og tjenester.

 - Det har hele tiden vært interessant hvor mange søknader som ville komme inn om utviklingstillatelser, og det har til og med vært uformelle veddemål om hvor mange søknader en ville ende på. Det var litt overraskende hvor mange som søkte, sier Bjelland til Tekfisk.

Stor interesse

Han mener det viser at næringen har respondert bra på ordningen, og grepet muligheten for å få ny vekst og utvikle ny teknologi.

- Jeg synes det er en verdi i seg selv i det store spennet vi ser i konsepter det er søkt om, og flere av disse vil også realiseres. Dette er prototyper som det er lagt ned mye utviklingsarbeid i, påpeker han.

Bjelland påpeker også at de mange ulike konseptene det er søkt om, vil gi et behov for mer og ny kunnskap i næringen.

Les også:

- Gjennom arbeidet med utviklingstillatelser er flere av partnerne i Exposed involvert, om det er oppdrettere, servicetilbydere, utstyrsleverandører eller forskningspartnere. Vi bidrar ikke med å utvikle endelige løsninger gjennom Exposed, men vi svarer på kompetanse- og forskningsbehov som blir identifisert. Vi merker at interessen er stor, og får mange henvendelser, også utover partnergruppen. Vi har et ansvar for å dele kunnskap, påpeker han.

Kan høste nye erfaringer

Exposed  er et senter for forskningsdrevet innovasjon som skal utvikle kunnskap og teknologi for robust, sikkert og effektivt fiskeoppdrett på eksponerte lokaliteter. De nye konseptene vil være en mulighet til å høste mer erfaring om eksponerte lokaliteter.

Hans V. Bjelland, senterleder for Exposed. Foto: Privat

 - Jeg tror at vi gjennom neste generasjon konsepter for oppdrettsanlegg kan se en fremvekst av hybridløsninger, der en bruker delløsninger fra de ulike konseptene, selvsagt så lenge en tar hensyn til opphavsrettighetene, sier han.

Les også:

Bjelland påpeker at forskningsmiljøene er opptatt av at erfaringene som høstes blir dokumentert.

- Når det gjelder utviklingstillatelsene, så mener jeg det er litt for løst formulert hvordan kravene til dokumentasjon skal tilfredsstilles.

Exposed er også involvert i prosessen med utviklingstillatelser.

- Vi jobber imidlertid ikke med de enkelte konseptene i utviklingstillatelsene, men bidrar med kompetanse og stiller spørsmål om teknologi og biologi i prosjektene. Vi vil også bruke noen av konseptene som case for å høste nye erfaringer, sier han.

Her kan du høre podkast med Anne Osland i Fiskeridirektoratet, som behandler søknadene om utviklingstillatelser: