– Du vet «bulldoser». Det er noe som er kraftig, og noe vi sa da vi var små. «Dosær». Det var Isak og jeg som fant på det, sier skipper og fisker Tobias Solgaard (24).

– Båten virker grei

Det lukter nytt i styrehuset. Lyse turkise taukveiler ligger ubrukte på dekk, alt metall blinker blankt. Nyere båt enn den 11 meter lange garnbåten «Dosær» går det knapt an å få.

– Er det spennende? Med ny båt?

– Jo da. Båten virker grei. Vi har ikke prøvd den i skikkelig vær enda. Men så langt ser det ut til å være en god sjøbåt. Den virker stabil og god, sier den nyslåtte fiskebåteieren.

Alt er nytt på 11 meter lange «Dosær». Nå ser eier, skipper og fisker Tobias Solgaard (24) fram til sei- og torskefisket i nord. Foto: Karianne Laagstein

Teinefiskere

Han utgjør en tredjedel av rederiet Romsdal Fisk, som ellers består av faren Johan Solgaard og Tobias sin kompis Isak Stianson Pedersen (24) – alle fra Vågstranda i Møre og Romsdal.

Isak Stianson Pedersen (24) fra Vågstranda er en av tre medeiere på garnbåten «Dosær». Foto: Privat

De tre har drevet med ymse former for fiske – i lag og hver for seg. I tillegg til den flunkende nye «Dosær», eier Tobias to seks meter lange, åpne joller for leppefiskfiske og en 33 fot Cleopatra-sjark i lag med Isak.

– Det har gått mest i teinefiske etter kreps, krabbe og leppefisk. Dette blir første garnbåten, sier Tobias.

Fra Tyrkia

«Dosær» kom med frakteskip til Ålesund i midten av mai, og omtales av Kystmagasinet som «en spennende blanding av tyrkisk ingeniørarbeid og norsk utstyr».

Verftet Akdeniz Gemi Insa Sanayi ligger ved den tyrkiske Middelhavskysten, og skal i løpet av kort tid ha levert minst seks nybygg til norske fiskere.

«Dosær» kostet 9,5 millioner fra verftet – og ferdig rigget lander de tre eierne på en totalkostnad på i underkant av 13 millioner.

– 13 millioner delt på tre. Det er mye penger for en 24-åring?

– Det er jo det. Det har vært masse jobb siden videregående. Jeg har ingen annen forklaring enn det. Hvis du vil eie egen båt må du bare jobbe og satse. Så går det nok bra, sier sunnmøringen nøkternt.

Tobias Solgaard fra Vågstranda er skipper på egen skute. – Det har vært masse jobb siden videregående, sier Tobias. Foto: Karianne Laagstein

Skal fiske i nord

Etter at alt av elektronikk, skjermer og nødvendige papirer var klare i Ålesund tidligere i sommer, gikk turen til Kabelvåg og Lorentzen Hydraulikk, hvor båten nå rigges for garnfiske «pluss litt annet småtteri».

Nå venter sei- og torskefisket i nord, sammen med lillebror Noah (18) og kompisen Adrian Våge (23).

– Vi blir nordpå helt til jul, sier Tobias.

Som så mange andre Fiskeribladet snakker med, forteller Tobias at han har fisket siden var liten.

– Det var vel alltid fisker jeg skulle bli. Jeg tok idrettslinja på videregående, for jeg fikk ikke lov til å gå direkte i fiske av pappa. Han trodde vel det bare var tull at jeg ville bli fisker.

– Det var tre bortkastede år på skole. Det sier jeg fortsatt til ham, haha.

«Dosær» fotografert ved kai i Kabelvåg. Foto: Frode Adolfsen
Fra kaia i Kabelvåg, der mye bruk skulle om bord. Foto: Frank Iversen
Sånn ser det ut på arbeidsdekket. Foto: Frank Iversen