Eskil Aaker (22) fra Dønna jobber i Nordsjøen med de gode fordeler som følger med det, blant annet romslige friperioder. Han har fire år bak seg som nordsjøarbeider allerede.

Ønsket hans er å bli heltidsfisker, selv om han ikke har tatt et endelig valg om å gjøre det.

Malosjarken «Ringen» på 35 fot kom hjem til Åkerøyvågen i Dønna fredag som nybygg fra Jemar Norpower i Kristiansund. Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.

– Jeg er vokst opp med fiskeri, og det er den veien jeg vil gå. Foreløpig blir det som mannskap på nybåten. For å kunne bli fisker med registrering i manntallet må jeg først ha fiskeri som hovedyrke, sier 22-åringen.

Malosjarken «Ringen»

Før helga var han og faren Geir Ove Aaker i Kristiansund for å hente deres nye 35 fots Malosjark, «Ringen», bygd hos Jemar Norpower. Fredag kveld kom de hjem til Åkerøyvågen i Dønna etter et døgns fartstid fra Kristiansund.

– Vi fikk litt vind over Folla, men turen nordover gikk fint, sier Aaker.

Far og sønn Geir Ove og Eskil Aaker klare for garnfiske med familiens nye Malosjark. Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.

Nybåten er en 10,66 meter dekket Malosjark med cirka 4,45 meters bredde. Sjarken er egentlig en 36 fots Malo, men er kortet ned 33 centimeter på midten. Båten har stor dekksplass og lasterom på 16,5 kubikkmeter. «Ringen», som sjarken heter, er rigget for garnfiske.

Dette blir den andre sjarken i rederiet, som allerede har 10,66-metringen «Emilie» bygd i 2009. Sjarken skulle ha vært overlevert 1. oktober. Forsinkelsen gjør at det ikke blir tid å fiske på årets kvoter.

God dekksplass og romkapasitet på den godt utstyre garnbåten «Ringen». Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.

Bedre trygghet

Geir Ove Aaker forklarer hvorfor de satset på en ny Malosjark denne gang:

– Det er en svær båt som også gir oss bedre trygghet på sjøen. Det er et fint framskritt med en slik båt. Planen er å samfiske kvotene vi har på båtene på denne båten så lenge ordningen med samfiske kan benyttes, sier Aaker.

I første omgang blir det fiske etter ikke-kvotebelagte fiskeslag som breiflabb og kveite som er vanlig for sjarkflåten på slutten av året. Til vinteren settes kursen nordover for å fiske torskekvoten. I år måtte de helt til Senja for å ta kvoten.

Knapt 11 meter og 11 millioner kroner for Malosjarken «Ringen» på 35 fot. Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.

11 millioners båt

«Ringen» koster utrustet 11 million ber kroner. Det er optimisme og tro på framtiden som ligger til grunn for satsingen:

«M/S Ringen»
  • 10,66 x 4,45 meters Malosjark.
  • Design/bygg: Jemar Norpower, Kristiansund.
  • Rederi GA Maritim DA.
  • 16,5 kubikkmeters lasterom.
  • Tre lugarer.
  • 1200 kilos bom/vinsj.
  • Thruster foran og akter.
Kilde: Kilde: Jemar Norpower AS

– Vi har god tro. Det er viktig å stase slikt med tanke på ungdommen som vi satse på næringen. Det er faktisk flere ungdommer i Dønna og Herøy som satser på fiskeri. Dette er en utvikling vi skal ta imot med glede, sier Geir Ove Aaker.

Slik er Malosjarken

God dekksplass og romkapasitet på den godt utstyre garnbåten "Ringen" Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.

Den nye Malosjarken lever opp til sjarkenes rykte:

Det rommelige styrehuset har en sittegruppe med panoramautsikt. Bysseseksjon er på babord side oppe, med ovn og oppvaskmaskin. Kabolabrenner og Nogva Aggregat finnes som ekstra varmekilder. Under rorhuset er det lugarer, stort bad med varme i gulv og elektrisk WC, vask, dusj og skap.

Sjarken er rigget for garn garnhaler, garnlegger og bomvinsj. Dobbelt skylle/bløggekar, tørke/vaskerom på dekk med toalett, thruster foran og akter. Den har også midtskott og er godkjent til å kjøre bulk.

– Vi synes det er veldig spennende å få kunne levere den første 35ft Malosjark i ny utgave. Vi gleder oss til å se den i drift og lastet full med fisk, sier daglig leder Johs Ersnes i Jemar Norpower AS.

Johs Ersnes (t.v.) i Jemar Norpower ønsker far og sønn Geir Ove og Eskil Aaker lykke til med den nye sjarken. Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.
Malosjarken «Ringen» på 35 fot kom hjem til Åkerøyvågen i Dønna fredag som nybygg fra Jemar Norpower i Kristiansund. Foto: Nina Ersnes, Jemar Norpower.