Selfangere får drepe sel på statens regning, uten dyrevernsinspektør til stede på fartøyet – til tross for at noen av selfangerne tidligere har fått dom for brudd på dyrevelferdsloven. NOAH mener hele fangsten må avblåses.

Grønt lys og penger fra staten

Fire fartøy har fått tillatelse til å drive selfangst i år – men inspektørene blir bedt om å holde seg hjemme på grunn av koronautbruddet. Blant dem som har fått grønt lys og penger fra statskassa i år, er tidligere dømte og bøtelagte for brudd på dyrevelferdsloven under selfangst i 2010, etter avsløringer fra nettopp en inspektør.

NOAH mener det er absurd at årets selfangst ikke avlyses, når inspektørene bes holde seg hjemme. Må inspektøren droppe fangsten av hensyn til smittefare, bør selvsagt det samme gjelde for resten av mannskapet – av rent helsemessige hensyn. Av dyrevernshensyn må fangsten avblåses når det lovpålagte kravet om inspektør ikke følges. Selfangst har på ingen måte noen «samfunnskritisk» funksjon – tvert imot er selfangst kontroversielt og forbudt i mange land av dyrevernshensyn.

Vil spare samfunnet for penger

NOAH ser med sterk bekymring på at regler for dyrevern og kontroll blir fjernet med henvisning til korona-krisen, mens selve utnyttingen av dyr fortsetter uhindret. Når det gjelder selfangsten, kan denne stoppes uten kostnad for samfunnet. Tvert imot vil man spare samfunnet for penger ved å gjøre dette, og samtidig spare dyrene for unødig lidelse.

Myndighetene har innført en rekke unntak fra lovverket som følge av koronaviruset, men det norske folk har stort sett tillit til at dette gjøres kun av absolutt nødvendighet. Det er derimot ikke tillitvekkende at dyrene risikerer å bli skadelidende, ved at lovverket som skal beskytte dem overses i stedet for at selfangsten avlyses. 

NOAH ber nå myndighetene om å sørge for at både inspektør og selfangere holder seg hjemme i år. Dessuten kan 2,5 millioner statlige selfangstsubsidier med fordel brukes bedre i en tid som dette.