Planen er å bygge om en offshore borerigg til oppdrettsanlegg.

- Riggen må demonteres, ombygges og tilpasses. Vi har ikke konkludert med nøyaktig hvilken type rigg vi ønsker å ta utgangspunkt i. Et veldig grovt kostnadsestimat er 600 – 650 millioner for prosjektet, alt inkludert, sa Nova Sea-sjef Odd Strøm Strøm til IntraFish da søknaden om utviklingstillatelser ble sendt. 

Samlet i Nederland

Enheten er tiltenkt å kunne ligge på værdharde lokaliteter.

Representanter fra Nova Sea, Aibel, Moss Maritime, Aqua Knowledge og Viewpoint Seafarm er denne uken i Wageningen i Nederland hos MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) for å teste ut konseptet, heter det i en pressemelding.

Her testes det for bølgehøyder mellom 3,7 og 8 meter og en strømhastighet på om til en meter per sekund.

Daglig Leder i Viewpoint Seafarm Kåre Olav Krogenes er fornøyd med testene så langt. 

- Både den skalerte modellen og fasilitetene er svært bra og vi får med denne testen verifisert at konseptet vil fungere som tiltenkt selv på de mest utsatte lokalitetene sier Krogenes i meldingen. 

Viewpoint Seafarm er fornøyd med bassengtestene så langt. Foto: MARIN

Utsett i 2020?

Alle operasjoner skal kunne gjennomføres uten bruk av støttefartøyer. Tanken er at med riggen som base vil operasjoner som lusebehandling, sortering av fisk og nothåndtering kunne gjennomføres i kontrollerte former på eksponerte lokaliteter.

Om alt går etter planen, kan første utsett med fisk skje i 2020. 

- Anlegget ligger veldig fint og har svært begrenset bevegelse selv i høye bølger uttaler. Vi har stor tro på at produksjon av laks i denne type merder på eksponerte lokaliteter gir god fiskevelferd og sikre arbeidsplasser i en viktig kystnæring, sier han.

Bygges av Aibel

Aibel skal stå for byggingen. Selskapet har i samarbeid med Moss Maritime ansvar for ombygging av oljeriggen og konstruksjon av merdene som skal være tilknyttet riggen. Mørenotselskapet Aqua Knowledge har i prosjektet utarbeidet et nytt notkonsept som vesentlig forenkler drift og utskifting av not og luseskjørt.

Konseptet er patentert og prosjektet er finansiert av private investorer og Innovasjon Norge.

Viewpoint Seafarms søknad om utviklingstillatelser har så langt ikke fått svar fra Fiskeridirektoratet. 55 søknader venter fremdeles på svar, mens seks har fått beskjed om at de faller innenfor ordningen og venter på nærmere avklaring. Åtte prosjekter har fått ja, mens 35 har fått avslag.