Det var natt til 7. januar i år at signalforsterkeren til den ene av to 14.000 kilometer lange nettverkskabler ble satt ut av drift. Det førte til at både satellitt- og forskningsmiljø lenge kommuniserte over én kabel, uten operativ reservekabel.

Russisk tråler i søkelyset

I samme tidsrom som bruddet skjedde, viser AIS-data at den 26 år gamle russiske tråleren «Melkart 5» gjorde 30 trålsveip over området der kabelen er gravd ned. Undersøkelser med ROV fra «Polarsyssel» viste spor etter trålervirksomhet.

– Selve kabelen på det aktuelle strekket ble ikke lokalisert, men spor på havbunnen kan tyde på at en tråldør har vært i området over kabelen. Det er likevel ikke påvist noe sammenheng mellom signalutfallet og trålingen, sier politiadvokat Ronny Jørgensen i en pressemelding.

Undersøkelsene på sjøbunnen skulle kartlegge hvilke skader kabelen var blitt påført, og «om den er blitt forsettlig/uaktsom skadet av fartøy som kan ha fisket med redskap på bunnen, slitasje over tid, eller teknisk feil», som det heter i politiets pressemelding.

Merket ikke noe unormalt

Det er det norske romselskapet Space Norway som eier begge kablene. Nettforbindelsen gir dataflyt for satellittaktivitet, forskning og fastboende.

Politiet gjorde tidlig avhør av den russiske kapteinen, og nettstedet E24 gjennomførte også et intervju med det russiske rederiet.

– Jeg har snakket med kapteinen på «Melkart 5», som sier han heller ikke har noe informasjon om hendelsen. Vi har ikke merket noe unormalt på dette tidspunktet, sier direktør Andrey Roman i det russiske fiskeriselskapet Murman Seafood til E24.

I skrivende stund har 40 russiske trålere søkt tilflukt i nordnorske fjorder, fra Kvænangen til Porsangerfjorden. «Melkart 5» og syv andre trålere ligger akkurat nå øst av Arnøya i Skjervøy kommune i Troms og Finnmark.