Samherji har tirsdag formiddag lagt ut en ny uttalelse knyttet til rettssaken som pågår mot datterselskapet deres i Namibia. Her erkjenner administrerende direktør Thorsteinn Már Baldvinsson at det er begått ulovligheter i Namibia. Men ikke av Samherji eller selskapets ansatte.

– Det er ikke begått noen straffbare handlinger i Namibia av selskaper på våre vegne eller deres ansatte, bortsett fra oppførselen som den tidligere administrerende direktøren har direkte innrømmet og erkjent, heter det i meldingen lagt ut på Samherjis nettside.

Baldvinsson beklager

– Likevel, som Samherjis toppsjef, er jeg ansvarlig for den måten forretningspraksisen vår har vært i Namibia. Det har opprørt våre ansatte, venner, familier, forretningspartnere, kunder og andre i samfunnet vårt. Jeg er veldig lei meg for at dette skjedde, og jeg beklager dette for alle de involverte, både personlig og på vegne av selskapet, sier Baldvinsson i meldingen.

Den administrerende direktøren i Samherji sier videre at nå er det viktig å sikre at ikke noe lignende skjer igjen. Noe han lover å strebe etter.

Fishrot-saken
  • Saken, kjent i Namibia som Fishcor-korrupsjonssaken stammer fra beskyldninger fremsatt i november 2019 fra den tidligere administrerende direktøren i konsernets namibiske tilknyttede selskaper, Johannes Stefansson.
  • Der antydes det at Samherji har bestukket namibiske tjenestemenn i bytte for lukrative pelagiske fiskekvoter i landets farvann.
  • Saken fikk stor oppmerksomhet da nettstedet Wikileaks la ut tusenvis av e-postmeldinger og dokumenter på en side som het «Fishrot, med påstand om å vise bevise lovbrudd.
  • Det har siden blitt til en av de mest komplekse juridiske sakene i sjømatsektorens historie, da den ble overført til Namibias High Court i desember. Høringen i saken begynte den 8. juni.
  • I et av sine tidligste intervjuer om skandalen hevdet Stefansson at i løpet av sin tid som ansvarlig for å drive selskapets namibiske virksomhet, var Samherji, i ledelse av Baldvinsson, involvert i arbeidet med å bestikke tjenestemenn i bytte mot kvote for å høste fiskeressurser.
  • Stefansson ble oppsagt fra selskapet sommeren 2016.

Sendt dokumentasjon

Uttalelsen fra Samherji kommer etter at de 31. mai la frem sine juridiske argumenter i rettssaken som pågår i Namibia.

Selskapet viser til at dette var første gang Samherji eller selskaper tilknyttet Samherji hadde muligheten til å sende inn dokumenter og forsvare seg for en offentlig domstol mot de alvorlige anklagene som er fremsatt mot selskapet.

– Alle dokumentene er offentliggjort og er tilgjengelig for alle ved den namibiske domstolen, heter det i uttalelsen.

Namibia-rapport

Ett av dokumentene er en rapport laget av advokatfirmaet Wikborg Rein som avdekket driften av selskaper tilknyttet Samherji i Namibia. Denne rapporten har selskapet tidligere ikke villet utlevere til media.

Fiskeribladet har på nytt bedt om innsyn i denne rapporten fra Samherji. Pressekontakt Bjørn Richard Johansen svarer i en epost på vegne av Samherji:

– Vi begrenser oss til å referere til innholdet i denne uttalelsen.

Han viser til at selskapet i dag har kommentert de feilene som ble gjort i forhold til selskapets tidligere virksomhet i Namibia.

– Samherji vil løpende vurdere om ytterligere detaljer kan bli offentliggjort på et senere tidspunkt. En rekke hensyn må tas i betraktning når det gjelder hvilken ytterligere informasjon som kan offentliggjøres og hvordan. Enhver publisering må ta hensyn til pågående offentlig etterforskning. Dessuten må det løpende vurderes om offentliggjøring støter an mot rettsregler som beskytter enkeltindivider omtalt i Wikborg Reins arbeid. Andre aspekter vil også måtte tas i betraktning, skriver Johansen.

Holder ikke vann

Den tidligere direktøren i Namibia, Johannes Stefansson, sier i en kommentar at uttalelsene fra Samherji er usanne og ikke holder vann. De er laget ut fra desperasjon, sier han.

Johannes Stefansson er tidligere Namibia-sjef for det islandske selskapet Samherji. Foto: Jan Johannessen

– Samherji vil aldri innrømme at det har gjort noe ulovlig. De vil alltid komme med unnskyldninger og lage forklaringer, selv når de beklager det som har skjedd, sier Stefansson til Fiskeribladet.

Han viser til at mens hans forklaringer er dokumentert, holder Samherji tilbake sin dokumentasjon. Stefansson forteller at han heller ikke har fått tilgang til Wikborg Rein-rapporten. Han tror ikke den vil bli offentliggjort.

– Samherji viser stadig til den, men vil ikke at andre skal se den.

Til Namibia som vitne

Rettssaken i Namibia er ennå i en forberedende fase, der de ulike partene sender inn sine forklaringer. Selv regner Stefansson med å møte som vitne for retten senere i år, når retten er ferdig med å hente inn forklaringene.

– Frykter du for ditt liv ved å reise til Namibia?

– Det gjør jeg. Det vil være risikabelt, men jeg er lovet beskyttelse.

Helsidesannonse

Nettstedene Stundin.is og den islandske rikskringkastingen RUV.is viser til at uttalelsen fra Samherji er publisert i helsidesannonser i de islandske avisene Fréttablaðið og Morgunblaðið som kom ut i morges.

Under overskriften «Vi gjorde en feil og vi beklager» sier Baldvinsson at han er ansvarlig som selskapets administrerende direktør for «å ha tillatt arbeidsmetodene som ble brukt».

Stundin viser til at dette er første gang Samherji og Baldvinsson beklager siden Samherji-dokumentene og den såkalte namibiske saken ble avslørt i Kveik (RUV), Stundin og Al Jazeera i samarbeid med Wikileaks.

Dette var dokumenter som inneholder en stor mengde data og historien om Jóhannes Stefánsson, «som gikk med på å betale bestikkelser til namibiske påvirkere i bytte mot en verdifull hestemakrellkvote for Samherjis fiskebedrifter å bruke i landet», viser Stundin til.