Russiske medier har tidligere meldt at Kina har utarbeidet et nytt sertifikat for eksport av fiskeprodukter fra Russland. Et sertifikat som satte begrensningene i eksporten til Kina og førte til en total omlegging i den tradisjonelle logistikken for russiske fiskeprodukter.

Det russiske nettstedet rosng.ru kan nå melde at Kina igjen importerer russisk fisk. Nye tall viser at mens eksporten av fiskeprodukter til Kina i de første tre månedene i år i realiteten var lik null, er eksporttallene nå tilbake på nivå som maks ligger seks prosent under fjorårets.

Klar for handel

– Her må det riktignok nevnes at det i fjor var en nedgang i eksporten. Men i og med at Kina nektet å ta imot den russiske fisken først mot slutten av året, var nedgangen i eksporten sammenlignet med 2019 riktignok merkbar, men ikke kritisk – nemlig på 7,1 prosent, melder nettstedet.

Rosng.ru skriver at til tross for de kinesiske myndighetenes ønske om å beskytte seg mot potensiell koronasmitte via matvarer, er næringslivet i Russland nå beredt til å gjenopprette handelsforbindelsene snarest mulig. Importen av russisk fisk har ifølge informasjonsbyrået RIA Novosti utgjort over 40 prosent av all import av fiskeprodukter til Kina.

Milliardeksport

Samtidig viser tall fra tolldirektoratet i området Russlands fjerne østen, at eksporten av fisk og sjømat til markedene i øst utgjorde 914.700 tonn til en verdi av 2,53 milliarder dollar (21 milliarder norske kroner – red.anm.) Dette er i pengeverdi over 3,5 prosent mer enn for fjoråret, som er en nedgang på 24,3 prosent, melder nettstedet.

Hoveddelen av denne eksporten gikk til Sør-Korea, med 65,2 prosent og 596.600 tonn, mens 208.200 tonn (22,8 prosent) gikk til Kina og 39.100 tonn (4,3 %prosent) gikk til Japan. Imidlertid hevder ekspertene at koreanerne ikke kjøper fisken til eget bruk, men for å reeksportere den til Kina, melder rosng.ru.