Det er bred politisk støtte på Færøyene om å fortsette et fiskerisamarbeid med Russland.

– Det er uten tvil det beste for Færøyene. Jeg er glad for at alle partiene, bortsett fra ett, ser det rasjonelle i dette, sa den færøyske fiskeriminister Arni Skaale til den danske avisen DR fredag.

Kun partiet Sjalvsturi, som har ett sete i det færøyske parlamentet, protesterte.

Bytteordning

Fiskeriavtalen gir russerne adgang til å fiske kolmule, sild og makrell i færøyske farvann, samt å lande fisken i færøyske havner. I bytte får Færøyene en torskekvote som kan fiskes i Barentshavet.

Avtalen har eksistert siden 1977, men ble møtt med motstand fra både den færøyske regjeringen og danske politikere da Russland invaderte Ukraina.

Men - et kommende valg kan imidlertid ha endret tankegangen, ifølge en færøysk politiker: – Det pågår en valgkamp og man kan ikke se bort fra en veldig stor del av industrien, sier Sjurdur Skaale fra opposisjonspartiet til DR.

Fiskeriavtalen mellom Færøyene og Russland
  • Avtalen, som har eksistert siden 1977, innebærer at færøyske trålere primært kan fiske torsk i Barentshavet, mens russiske trålere først og fremst kan fange kolmule i færøysk farvann
  • Fiskeavtalen mellom Færøyene og Russland reforhandles vanligvis i november, når kvotefordelingen for det kommende året avtales.
  • Fire færøyske rederier har kvoterettigheter til å fiske i Barentshavet.
  • Matforsyninger er unntatt fra EUs sanksjoner mot Russland.
Kilde: DR.dk

Ifølge den færøyske fiskeriministeren, er avtalen med Russland en av de viktigste fiskeriavtalene for Færøyene, og den har en stor betydning for økonomien til Færøyene.

Parlamentet på Færøyene vedtok lovverk som godkjente sanksjoner mot Russland og Hviterussland i mai etter Russlands invasjon av Ukraina, der eksport av fiskeprodukter, samt havne-stenging for russiske fiskefartøyer er unntatt.

Statsminister Bardur Steig Nielsen sa til lokale medier sist uke at Færøyene vil øke kontrollen av russisk fiskeriaktivitet, samt russiske fartøy, i sine farvann. Bakgrunnen for dette skal være at Færøyene vil sjekke at det ikke forekommer gods om bord de russiske fiskefartøyene som er i strid med gjeldende sanksjoner mot Russland, sier en kilde til Intrafish.com.