Storbritannia kunngjorde i februar at de ønsket å forby bunntråling i en bevaringssone i Nordsjøen ved Dogger Banken, skriver den engelske avisen The Guardian. Et grep som ble hyllet av miljøvernere som håper å se en gjenoppbygging av bestandene av kveite, hai og skate på den en gang så rike sandbanken.

Brudd på avtale

I et intervju med The Guardian sier Danmarks fiskeriminister, Rasmus Prehn, at slike planer ikke var i tråd med avtalen etter brexit.

«Brexitavtalen sikrer full tilgang for EU-fartøyer ​​til å fiske i britiske farvann frem til 2026. Og derfor er det selvfølgelig et veldig stort problem for oss hvis den britiske regjeringen skal endre det. Vi finner det uakseptabelt, og det er et brudd på avtalen vår, sier han.

Danske fiskere er allerede er i en veldig vanskelig situasjon på grunn av brexit, så dette vil være enda vanskeligere for dem, og vi kan egentlig ikke akseptere det, sier Prehn.

Anklagen åpner en ny front for den britiske regjeringen, som allerede er involvert i en heftig strid med Frankrike om fiskerettigheter, skriver The Guardian.

Fisket i hundrede år

Danske båter har i hundrede av år fisket på Dogger Bank, som er en stor grunn sandbanke og blant de viktigste fiskeplassene for danske fiskere. I henhold til brexitavtalen som ble inngått mellom EU og Storbritannia i desember 2020, kan EU-fiskere fortsette ha tilgang til britiske farvann frem til 30. juni 2026, da de må redusere fiskerettighetene sine.

Avtalen forplikter også begge sider til å «fremme en langsiktig bærekraft» til 70 av de vanligste fiskene i de delte farvannene.