- Vi skal begynne prosjektering nå. Grunnarbeidet starter etter planen til neste år. Rett før ferien godkjente Gulen kommune reguleringsplanen, sier kvalitet- og utviklingssjef Ole-Kristian Hess-Erga i Sogn Aqua til IntraFish.

zoom
Sogn Aquas landbaserte kveiteanlegg i Ortnevik ved Sognefjorden i Høyanger kommune. Pressefoto

Han antyder 160 millioner til bygging av anlegget pluss penger til grunnarbeidet.

Det er to år siden oppdrettsselskapet varslet at det ville bygge anlegget på Ortneset ved bygda Brekke på sørsida av Sognefjorden. Bygda er blant annet kjent for å være stedet med mest nedbør i Norge.

Fra før har selskapet to heleide produksjonsanlegg lengre inn og på sørsida av Sognefjorden, i Slantevik og Ortnevik. I tillegg eier det nesten 35 prosent av klekkeriet Sogn Aqua Juveniles i Gulen.

Hovedkontoret ligger i bygda Bjordal i Høyanger kommune, omtrent midtveis inn i fjorden, på sørsida.

zoom
Ole-Kristian Hess-Erga i Sogn Aqua. Pressefoto

Åtteåringen vokser fortsatt

Sogn Aqua startet driften i 2010. Selskapet har solgt små volumer av oppdrettet kveite siden 2012.

- I 2018 vil salget nærme seg 100 tonn, men biomassen vokser jevnt og trutt og vil ende opp med et årlig slakt på 700 tonn fra og med 2021, sier Hess-Erga.

Fisk fra ny-anlegget vil bli slaktet fra 2025.

- Finansieringsplanen må på plass før vi setter spaden i jorda. Anlegget på Ortneset blir et nytt og stort løft for oss etter utbyggingen i Ortnevik lengre inne i fjorden, sier Hess-Erga.

Han forteller at de eksisterende aksjonærene har signalisert at de vil skyte mer penger inn i prosjektet, men at selskapet også vil trenge flere investorer. Banken er også med på laget.

Så langt har eierne skutt et tresifret millionbeløp inn i selskapet. Det tjener ennå ikke penger.

Pengesterke eiere

Selskapet har ingen dominerende eier. På aksjonærlista står 13 privatpersoner og selskaper med andeler over 1 prosent. Erik Osland som eier lakseprodusenten Osland Havbruk, var én av grunnleggerne, sammen med blant andre Jan Brekke som er daglig leder. Flere med tilknytning til laks er inne med små poster.

zoomDaglig leder Jan Arne Brekke i Sogn Aqua.
Daglig leder Jan Arne Brekke i Sogn Aqua.

Største eier er det vestlandske investeringsselskapet Venadis med rundt 22 prosent. Nest største eier er det store nederlandske investeringsselskapet Aqua-Spark som har spesialisert seg på det som det definerer som bærekraftig akvakultur. I fjor meldte Aftenposten at det skjøt inn 80 millioner kroner selskapet.

Rettet emisjon i 2017

Ifølge årsberetningen har selskapet i 2017 gjennomført en rettet emisjon mot eksisterende eiere på rundt 12,5 millioner kroner for å styrke arbeidskapitalen.

Sogn Aqua går som nevnt ennå ikke i pluss. Tapet i fjor (årsresultatet) var 3,2 millioner kroner av en omsetning på 3,7 millioner.

I årsberetningen heter det at selskapet fortsatt er i oppbyggingsfasen

- Det negative resultatet er en konsekvens av at en fortsatt har begrenset slakteklar kveite og dermed lav omsetning, heter det i årsberetningen.

Eget varemerke

Balanseført verdi av nesten 345 tonn biomasse var ved årsskiftet satt til 55 millioner kroner.

Fotventet gjennomsnittlig nettopris per kilo er nesten 114 kroner. Forventet levende slaktevekt er 5 kilo.

Produksjonstida ligger mellom fire og fem år.

- Det er en kapitalkrevende øvelse, sier Hess-Erga.

zoomDaglig leder av Jan Arne Brekke i Sogn Aqua.
Daglig leder av Jan Arne Brekke i Sogn Aqua.

Sogn Aqua produserer atlantisk kveite under varemerket Glitne. Navnet er hentet fra norrøn mytologi. I salen Glitne (eller Glitnir) bodde Forsete, sønn av gudene Balder og Nanna. I Glitne ble alle tvister løst, og de som kom dit, bli benådet for sine ugjerninger.

I markedsføringen kjører selskapet blant annet på at «kveite» på norsk opprinnelig betyr hellig fisk. Det er den snøhvite fisken som bare spises ved spesielle anledninger.

zoomAp-leder Jonas Gahr Støre har besøkt Osland Havbruk og Erik Osland i Høyanger. Her fra kveiteanlegget til Sogn Aqua.
Ap-leder Jonas Gahr Støre har besøkt Osland Havbruk og Erik Osland i Høyanger. Her fra kveiteanlegget til Sogn Aqua.

Høy egenkapital

Egenkapitalen var ved årsskiftet nesten 92 millioner kroner. Det gir en egenkapitalandel på nesten 74 prosent.

Gjennomsnittlig antall årsverk var i fjor 11. Det ble utbetalt nesten 5 millioner kroner i lønnskostnader.

Daglig leder fikk litt over 900.000 kroner.

Gjelden er på nesten 33 millioner kroner, nesten alt langsiktig.

Tilskudd fra den statlige SkatteFunn-ordningen var på rundt 5 millioner kroner.

<quarterlyReport year="2017" quarter="4" company="SOGN AQUA AS" marketValue="-" currency="NOC"><operatingRevenue year1="2017" valueYear1="3,7" year2="2016" valueYear2="0,0" change="-"></operatingRevenue><operatingEarnings year1="2017" valueYear1="0,0" year2="2016" valueYear2="-2,4" change="-"></operatingEarnings><profitBeforeTax year1="2017" valueYear1="-3,2" year2="2016" valueYear2="-2,6" change="-"></profitBeforeTax><annualResult year1="2017" valueYear1="-3,2" year2="2016" valueYear2="-2,6" change="-"></annualResult><operatingMargin year1="2017" valueYear1="0,0" year2="2016" valueYear2="-" change="-"></operatingMargin></quarterlyReport>
Nøkkeltall SOGN AQUA AS (tall i millioner kroner)
20172016Endring
Inntekter3,70,0-
Driftsresultat0,0-2,4-
Resultat før skatt-3,2-2,6-
Årsresultat-3,2-2,6-
Driftsmargin0,0%--