Over hele landet er der mange settefiskanlegg under bygging, utvidelse og modernisering. Kanskje er Innhavet størst.

Hele anlegget består av seks bygg pluss en kraftstasjon oppe i lia. Det svære området er på 50.000 kvadrat. Over 80.000 kubikk fjell er skutt ut. Alle byggene er reist med vegger, tak og kar. Nå pågår den innvendige monteringen av tekniske installasjoner.

Under bakken er der tre nivåer med rør og ventiler.

Grunnarbeidet tok til sommeren 2016. Administrasjonsbygget står ferdig om et par uker. Hele utbyggingen er planlagt ferdigstilt i løpet av 2019.

Bak kjempeprosjektet står Nordlaks-konsernet. Det har hovedtyngden av sin lakseproduksjon i Vesterålen lengst nord i Nordland og i Kvæfjorden, på andre sida av fylkesgrensen mot Troms, ikke langt fra Harstad.

Nordlaks rangerer som Norges sjuende største lakseprodusent, ifølge siste nummer av tidsskriftet Norsk Fiskerinæring. Salget i 2017 var nesten 47.000 tonn (WFE) til en verdi av drøyt 2,9 milliarder kroner.

zoomFiskeselger på marked i Singapore. Nordlaks fra Stokmarknes har god plassering fremst.
Fiskeselger på marked i Singapore. Nordlaks fra Stokmarknes har god plassering fremst.

Allerede i dag har konsernet full kontroll med hele verdikjeden, fra deleierskap hos rognprodusenten, via smoltproduksjon i egen regi, snart to brønnbåter, oppdrett i sjø, til matfisken forlater slakteriet eller filetfabrikken i Vesterålen.

Barnerommet til Nordlaks

Nordlaks er allerede sjølforsynt med smolt.

Lokalavisa Bladet Vesterålen hadde i fjor høst et stort oppslag om prosjektet på Innhavet. Artikkelen heter «Her er barnerommet til Nordlaks».

Innhavet ligger innerst i Sagfjorden som strekker seg gjennom to kommuner, Steigen ytterst og Hamarøy innerst. Innhavet ligger 15 mil sør for konsernhovedkvarteret på Børøya ved Stokmarknes i Hadsel kommune. Det er nesten tre timers biltur, inkludert én time på ferge over Vestfjorden.

Innhavet er mest kjent som stoppested på E6. Der er bensinstasjon, butikk, spisested og hotell. Og det er langt til neste bensinstasjon både mot nord og sør. Tettstedet ligger 17 mil nord for Bodø og 13 mil sør for Narvik (pluss ferge). Innhavet ligger nær avkjøringen fra E6 til laksekommunen Steigen. Det nesten seks mil med bil til Cermaqs nye slakteri i Bogen i Steigen.

Tilgang på vann

Det er stort sett ubebodd og vill natur langs E6 gjennom kommunene Sørfold, Hamarøy og Tysfjord.

Også andre lakseprodusenter har bygd settefiskanlegg i regionen, Cermaq og Salten Aqua i samarbeid med flere. I hele dette området er det vannressurser.

– Det er en utfordring å finne nye, gode og tilgjengelige ferskvannsressurser i dag. Mange vann og elver er allerede utnyttet til blant annet kraftproduksjon. Det tar også lang tid å få på plass nye konsesjoner. Derfor har vi valgt å utvikle oss i de områdene vi allerede har anlegg, sier administrerende direktør Eirik Welde i Nordlaks Smolt til Intrafish.

zoomAdministrerende direktør Eirik Welde i Nordlaks Smolt på byggeplassen på Innhavet i Nordland i november 2016.
Administrerende direktør Eirik Welde i Nordlaks Smolt på byggeplassen på Innhavet i Nordland i november 2016.

Nordlaks må øke sin produksjon av smolt til de to Havfarmene sine. Den første Havfarmen vil bli levert til Vesterålen fra Kina i 2020. Første utsett av fisk i Havfarmen vil skje i samme år.

- Vi besluttet å bygge ut anlegget på Innhavet før myndigheten tildelte utviklingstillatelsene, fordi stor smolt gir oss en kortere omløpstid i sjø og dermed mindre risiko for sykdom og lus, sier kommersiell direktør i Nordlaks, Merete Kristiansen, til IntraFish.

I høst konstaterte konsernsjef Inge Berg overfor lokalavisen at Innhavet ble større og dyrere enn de først hadde tenkt.

- Men tilgangen på vann forsvarer investeringene. Vannet er gull verd, og det er ikke mange vannkilder som er store nok og gir god nok kvalitet, sa han.

Eget settefiskselskap

Nordlaks har organisert sine tre settefisk-anlegg i datterselskapet Nordlaks Smolt.

Det minste ligger i Lofoten, like ved innkjøringen til turiststedet Nusfjord, som er ett av Norges eldste og best bevarte fiskevær, beliggende på Flakstadøya i Flakstad kommune.

I Nusfjord har det vært produsert smolt siden 1980-tallet. Nordlaks tok over på slutten av 1990-tallet. Ny-anlegget sto ferdig i 2006. Konsesjonen er på 150 tonn smolt.

Det andre anlegget ligger 30 minutters biltur langs E6 sør for Innhavet, det vil si innerst i neste fjord på sørsida, Mørsvikfjorden -- som lengre ut munner ut i fjorden Nordfolda i Steigen, der Cermaq Norway har hovedkontoret sitt.

Også der har det vært drevet smoltproduksjon siden slutten av 80-tallet. Nordlaks tok over i 2005. Et nytt anlegg sto ferdig i 2011.

Konsesjonen er på 1.000 tonn. I praksis er produksjonen litt lavere, mellom 800 og 900 tonn, og rundt ni millioner individer. Produksjonen svinger litt fra år til år.

zoomBilde med bildetekst fra august 2011: Idylliske lokalisert innerst i Mørsvikbotn i Sørfold har Nordlaks-konsernet bygd ett av Nord-Europas mest moderne og mest teknologisk avanserte anlegg for produksjon av settefisk.
Bilde med bildetekst fra august 2011: Idylliske lokalisert innerst i Mørsvikbotn i Sørfold har Nordlaks-konsernet bygd ett av Nord-Europas mest moderne og mest teknologisk avanserte anlegg for produksjon av settefisk.

Nordlaks Smolt avdeling Innhavet het opprinnelig Hamarøy Laksesmolt og ble startet i 1986. Det var i gründertida med mange lokale eiere.

Nordlaks var med og etablerte et nytt selskap i 1991 sammen med noen andre aktører og tok over hele virksomheten i 2010.

I dag produseres der 350 tonn smolt.

For tre år siden ble konsesjonen utvidet til 2.400 tonn. Planen er å lage mer stor smolt.

Gjør jobben sjøl

Nordlaks kjøper ikke et nøkkelferdig anlegg fra et annet firma som leverer totalentreprise.

- Vi har kompetansen innomhus. Vi har bygd settefiskanlegg i 15-20 år nå. Dessuten har vi mange dyktige lokale leverandører som har erfaring med å bygge slike anlegg, sier Welde.

Fordelen er at Nordlaks «kan» anlegget etter hvert som det settes i drift. Løsninger og prosesser er nøye tenkt gjennom på forhand. Selskapet får det akkurat som det vil og kan gjøre forandringer underveis, etter behov. Teknologien for landanlegg er i rivende utvikling, også mens utbyggingen pågår.

- Vi ønsker å være tett på. Vi har flinke og erfarne folk som kan handverket, sier Welde.

Kjempestor lokalt

Med stort og smått er rundt 30 leverandører involvert, fra enkeltmannsforetak til større kontrakter. Målt i antall bedrifter er de fleste lokale, fra Vesterålen, Lofoten, Ofoten, Sør-Troms og Salten. Denne gang er også flere leverandører hentet inn fra Helgeland.

- Det er boom i settefiskbransjen for tida, og noen ganger er det vanskelig å finne ledig ekspertise. Da må vi ut av kjerneområdet vårt, sier sjefen.

zoomAugust 2017: Et oversiktsbilde av hele området på Innhavet, tatt med drone.
August 2017: Et oversiktsbilde av hele området på Innhavet, tatt med drone.

Det siste halvåret har det vært nærmere 60 arbeidere på byggeplassen daglig.

Når anlegget står ferdig, vil det sysselsette rundt 20 personer. Nordlaks blir én av de største private arbeidsgiverne på Innhavet. Hotellet sysselsetter også mange. Bygda har rundt 225 fastboende.

Gigantisk investering

Prislapp på utvidelsen er 500 millioner kroner, men man må plusse på noen hundre millioner for hele perioden siden 2006. Nordlaks har blant annet investert i to lokale vannkraftverk i kommunene Hamarøy og i Sørfold.

I Mørsvika produserer kraftverket 1 megawatt fra Sildhopvatnet.

På Innhavet er effekten 2 megawatt fra kraftverket ved Storvatnet.

Etter at vannet lager strøm, går det inn i det nye resirkuleringsanlegget.

Så mye som 99 prosent blir brukt på nytt etter rensing.

Gigantiske kar

Den gamle bygningsmassen på Innhavet har 6.000 kvadratmeter grunnareal. Den nye bygningsmassen kommer i tillegg med rundt 14.000 kvadrat.

Anlegget har fra før 29 små kar (tanker).

I tillegg kommer 34 nye kar. De minste karene i det gamle anlegget er på bare 40 kubikk. De største av de nye karene er 1.100 kubikk. Det er voldsomme dimensjoner.

Kapasiteten på Innhavet er fra før i underkant av 5.000 kubikkmeter. De nye karene har et samlet volum på 25.400 kubikk. Summen blir nesten 30.000 kubikk.

Settefiskanlegget består av åtte seksjoner, som både er fysisk og smittevernmessig atskilte.

Den første seksjonen vil stå ferdig i høst. Den første fisken blir satt ut før jul. Den siste seksjonen blir ferdig innen utgangen av 2019.

16 av i alt 63 kar vil ha seks meter høye vegger.

Lotto-rogn

Rogna hentes fra Nordnorsk Stamfisk, et anlegg som ble åpnet i Steigen i september 2015. Nordlaks er inne på eiersida, sammen med flere av de andre store aktørene i nord.

Steigen-ordfører Asle Schrøder erklærte da at kommunen hadde vunnet i lotto siden bedriften ble lagt dit.

Klekking og startfôring skjer på Innhavet, innerst i anlegget. Så flyttes fisken, etter hvert som den vokser, til nye kar ut mot kaia.

I dag leveres smolt opp til 300 gram, men kapasiteten er begrenset. Framover vil smolten fortsatt ha varierende størrelse, men planen er å produsere mer stor smolt enn tidligere, det vil si fra 200 til 400 gram, slik at omløpstida i sjø blir kortere. Det gjør matfisken mindre utsatt for lus og sjukdom.

Nordlaks har i dag én stor og topp moderne brønnbåt, «Bjørg Pauline» som da den var døpt i 2010, var verdens største. Fartøyet er oppkalt etter Inge Bergs mor.

Nordlaks har en annen brønnbåt som er under bygging.

Framover får båtene mer å gjøre. De blir oftere å se på Sagfjorden.

zoomFra styret og ledelsens befaring på Innhavet i juni 2018.
Fra styret og ledelsens befaring på Innhavet i juni 2018.