De nyansatte kommer inn i stillinger som erstatter folk som sluttet i 2017.

– Dette betyr at vi kan fortsette arbeidet vi har startet og følge planen, pluss at de tre har kompetanse som gjør at vi kan tenke utover det vi har planlagt. De har jobbet med ting som gjør at de blir veldig komplementære, og utfyller hverandre veldig godt. De er en berikelse for hele Nofima, ikke bare CtrlAQUA, sier Åsa Espmark, senterleder for CtrlAQUA, i en epost til IntraFish.

Vann og partikler

Kevin Stiller startet i en forskerstilling ved avdeling produksjonsbiologi den 2. februar. Han er 36 år og kommer fra en postdoktor-stilling ved University of British Columbia, Vancouver, Canada, der han jobbet med optimalisering av vekst hos laks i resirkuleringssystemer.

Han er opprinnelig fra Kiel i Tyskland, og studerte der biologi fra 2004 ved Christian Albrechts Universitet til han tok doktorgrad i 2016 på utvikling og bruk av respirometer for metabolismestudier.

Khurram Shazad startet i Nofima 2. mai, som forsker i produksjonsbiologi. Han er 32 år, fra Pakistan, og har en bachelor i kjemi fra Pakistan og teknologiutdannelse fra Chalmers tekniska högskola i Sverige. Han tok doktorgraden ved University of Naples Federico II i Italia. Han var postdoktor ved KU Leuven University i Belgia. Han kommer til å jobbe mye i CtrlAQUA, med modellering av hydrodynamikk som fagfelt.

– Det handler kort sagt om hvordan vann og partikler beveger seg i komplekse systemer. Det er viktig kunnskap i utvikling av lukkede oppdrettsanlegg, for at vannstrømmene i store kar skal passe for fiskens behov og at karene skal være selvrensende, skriver Nofima i en epost til IntraFish.

Resirkuleringsteknologi

Andre Meriac startet som forsker i avdeling produksjonsbiologi 23. april. Han holder til på Sunndalsøra, og skal blant annet forske på «waste management», vannbehandling og energieffektivitet i resirkuleringssystemer.

Han er 35 år, fra Tyskland, med mastergrad fra University of Konstanz i Tyskland, og doktorgrad på resirkuleringssystemer i akvakultur fra Wageningen University i Nederland. Han har siden jobbet mye med ulike sider av forskning på resirkuleringsteknologi i samarbeid med industri.