Anlegget skal etableres på lokaliteten Ænes i Kvinnherad kommune i Hordaland.

Allerede i 2014 omtalte IntraFish planene til Eide Fjordbruk og Lingalaks om å etablere et felles smoltanlegg. Fire år senere er altså tillatelsen på plass. Selskapet har søkt om å få etablere anlegg for produksjon av smolt av laks og ørret på opptil 1 kilo.

Nå har Hordaland fylkeskommune gitt selskapet den nødvendige tillatelsen til å sette i gang.

20 millioner settefisk

Utslippstillatelsen fra Fylkesmannen i Hordaland gjelder for en produksjon av inntil 3.070 tonn biomasse av settefisk av laks og ørret.

Mattilsynet har godkjent en årlig produksjon av inntil 3.000 tonn eller 20 millioner settefisk opp til 1 kg.

Anlegget er et samarbeid mellom de to lokale aktørene Eide Fjordbruk og Lingalaks, og anlegget skal produsere stor smolt til selskapenes matfiskanlegg i Hardanger-regionen og Nordhordland.

Daglig leder Erlend Haugarvoll i Lingalaks opplyser til IntraFish at en tar sikte på bygge start allerede i november, og kanskje før dersom alt går bra.

– Etter planen skal bygget stå ferdig og klar til produksjon høsten 2020, opplyser han.

Etableringen av Ænes Inkubator er en del av strategien til eierne om å redusere tiden fisken er eksponert i åpne merder i sjøen.

Det er planlagt en årlig produksjon i anlegget som kan variere fra 6 millioner til 20 millioner sjøklar settefisk med en snittstørrelse på mellom 150 og 500 gram, og individvekter på mellom 100 og 700 gram.

Det nye smoltanlegget skal benytte resirkuleringsteknologi (RAS).

«Blir mye dyrere»

I en pressemelding i januar ble det opplyst at anlegget ville koste i overkant av 400 millioner kroner. Haugarvoll sier nå til IntraFish at «anlegget blir mye dyrere, så derfor tar det litt tid». Hvor mye dyrere vil han imidlertid ikke kommentere.

I januar opplyste Ænes Inkubator at det skal reises et stort bygg i to avdelinger som til sammen har en grunnflate på 11.300 kvadratmeter. I tillegg skal det bygges en ny dypvannskai. Anlegget kan gi 15–20 nye arbeidsplasser i bygda som ligger ved innløpet av Maurangerfjorden som er ei sidearm til Hardangerfjorden.