Havfront har de siste fire årene hatt stor suksess med det de mener er «verdens minste sløye- og kappemaskin», Loppa100.

I fjor høst meldte selskapet Havfront at de skulle ta maskina si opp på tørt land.

Nå, fire år etter at ideen først ble spilt inn, og etter et drøyt år med intensiv utvikling og testing, er Folla nå blitt en så god prototype at samarbeidspartner Br. Karlsen på Husøy på Senja allerede har bestemt seg for å ta maskinen i bruk.

– Dette er slik vi ser det den beste anerkjennelsen vi kan få for arbeidet som er gjort, sier daglig leder Marius Strømmen i Havfront i en pressemelding.

Skrei. Foto: Havfront

Videreutvikling av Loppa100

Utgangspunktet for Folla er erkjennelsen av at hvitfisknæringen trenger automatisering og effektivisering.

Folla sløyer og kapper torsk, sei, hyse, brosme, lange og steinbit fra 1 til 20 kilo rundvekt. Maskinen er utviklet for å levere mer enn 70 prosent rogn og innmat.

Takker Br. Karlsen

I løpet av det prosjektperioden har Br. Karlsen stilt med fasiliteter for tre testrunder. De har også stilt med kompetanse under arbeidet samt råstoff for testkjøring.

– Vi vil takke Br. Karlsen for deres engasjement og gjestfrihet. Uten dem som testbedrift hadde vi aldri fått det resultatet vi har med dagens Folla, sier Strømmen i meldingen.

Her kan du høre podkast med Strømmen: