Det var i juni 2016 at Stortinget vedtok å opprette det statlige Havbruksfondet. Det skjedde etter mangeårig politisk press, særlig fra Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) som består av 76 kommuner. Kravet er at de skal ha «sin rettmessige del av verdiskapningen» fra næringa.

Havbruksfondet fylles med penger fra vekst i næringa. Selskapene betaler for utvidede produksjonsrettigheter og nye oppdrettskonsesjoner. Inntektene fordeles med:

  • 70 prosent til vertskommunene
  • 10 prosent til fylkene
  • 20 prosent til staten

Regjeringen har i år i to omganger solgt havbruksaktører en rett til å øke lakseproduksjonen med til sammen nærmere 6 prosent i områder der lakselus-situasjonen er tilfredsstillende og under kontroll. I januar fikk selskapene kjøpe 2 prosent vekst til fast pris og i juni kom de resterende 4 prosent på auksjon.

Først i september-oktober blir det klart presis hvor mye som vil gå til det statlige Havbruksfondet. Summen baserer seg på registrert biomasse per 1.september.

Det ligger ikke statlige føringer på bruken av midlene verken politisk, praktisk eller regnskapsmessig.

Men et estimat fra Troms fylkeskommune viser at Havbruksfondet i oktober vil betale ut rundt 3,15 milliarder kroner. Av dette vil 10 prosent fordeles blant ti fylkeskommuner.

Hva skal så fylkeskommunene gjøre med pengene?

Finnmark fylkeskommune: 30 millioner

Finnmark får nesten 30 millioner kroner, ifølge estimatet.

IntraFish har allerede meldt at fylkestinget i Finnmark i juni opprettet Finnmark Havbruksfond.

«Fondet skal bidra til å øke lønnsomhet, vekstkraft og verdiskaping for næringsliv og lokalsamfunn i Finnmark basert på en målrettet marin og kystbasert satsing. Midlene fra fondet skal tildeles som tilskudd, og fondets målgruppe er kommunal sektor, sammenslutninger, relevante organisasjoner og bedrifter …», heter det i en pressemelding undertegnet fylkesordfører Ragnhild Vassvik.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark (bildet er tatt i en annen sammenheng, selv om hun også jubler for laksepengene). Foto: Javad Parsa

Troms fylkeskommune: 53 millioner kroner

Næringsetaten i Troms fylkeskommune har på vegne av samarbeidsprosjektet Faks regnet på hvor mye hver kommune og fylkeskommune vil få fra havbruksfondet. Forkortelsen Faks står for "Koordinering av fylkeskommunenes akvakultursamarbeid".

Estimatene er foretatt av seniorrådgiver Stein Arne Rånes ved Næringsetaten i Troms. IntraFish trykte i mars hans landsoversikt over hvor mye hver kystkommune vil få fra 2 prosent-veksten. Når det gjelder auksjonen (4 prosent-veksten) har Næringsetaten i Troms kun offentliggjort en kommune-oversikt for Troms og Finnmark, pluss et estimat over hvor mye hver fylkeskommune vil få. 

Det er dette estimatet for den sammenlagte 6 prosent-veksten IntraFish videreformidler i denne artikkelen.

Troms fylkesting vedtok 12. juni enstemmig at «Midlene fra det statlige Havbruksfondet går uavkortet til å styrke Fylkeskommunalt Regionalt utviklingsfond Troms».

Det ble opprettet i 1985.

Videre heter det: «Bruk av fondet ses i sammenheng med øvrige virkemidler hos fylkeskommunen, Innovasjon Norge og andre aktuelle tilskuddsordninger. Fondets kapital skal brukes til å realisere strategier for regional utvikling i form av programsatsinger, tilskudd, ansvarlige lån, pantesikrede lån og kjøp av aksjer/andeler.»

Og enda videre:

«Fylkestinget ber om at fylkesrådet utarbeider og vedtar et program med prioriterte satsingsområder for Fylkeskommunalt Regionalt nærings og utviklingsfond for perioden 2018 og 2019, innenfor rammen av fylkestingets føringer, fylkesplanen med underliggende strategier og fondets vedtekter. Fylkestinget legger vekt på at dette vil skje raskt, slik at midlene kommer i arbeid.»

Parti fra distriktsnorge. Høyeste fjell (t.v.) er Stetinden (Norges nasjonalfjell) i Tysfjord som er en sidearm av Vestfjorden i Nordland. Foto: Bent-Are Jensen

Nordland fylkeskommune: 66 millioner

Fylkeskommunene i det nye sammenslåtte fylket Trøndelag pluss Nordland vil få nesten like mye fra det statlige fondet. Nordland kommer på andre plass med knappe 66 millioner kroner, ifølge estimatet.

Nordland fylkeskommune opprettet allerede i 2009 et eget fond for de midlene den da fikk inn som følge av salg av oppdrettskonsesjoner da.

- Vi kalte det «Havbruksfondet». Kan staten ha tatt ideen til fondsnavn etter oss? spør Olav Eilert Nyholmen i en e-post til IntraFish. Han leder fylkeskommunens faggruppe fiskeri og havbruk.

Det ble fremmet en egen sak i fylkestinget i 2009 om «Forvaltning av inntekter ved salg av akvakulturtillatelser -– etablering av havbruksfond» og deretter en fylkesrådssak om «Retningslinjer for Nordland fylkeskommunes havbruksfond».

Det ble vedtatt at formålet med fondet skulle være å styrke utdanning, forskning og utvikling samt infrastruktur rettet mot kystbaserte næringer. Dette har siden vært styrende for bruk av midler fra fondet.

- Når det så gjelder de midlene vi vil få fra statens havbruksfond, er det så langt ikke bestemt hva de skal brukes til. Vi skal nedsette en arbeidsgruppe som skal se nærmere på dette, og vi legger opp til et første møte i slutten av inneværende uke. Så spørsmål om hvorvidt det bør opprettes et eget fond for disse midlene, hva pengene skal brukes til, m.v., vil bli diskutert i gruppen. Nå har vi jo allerede et eget havbruksfond, som riktignok er gått ut på dato. Så hvorvidt vi bør «friske opp» dette fondet med de nye midlene vi får til høsten, eller opprette et nytt fond, er noe vi bl.a. må ta stilling til. Et fond av noe slag som det må knyttes retningslinjer til, blir det nok i alle tilfelle. Vi må uansett ende opp med noen forslag som skal behandles og vedtas politisk, skriver Nyholmen til IntraFish.

Trøndelag fylkeskommune: nesten 67 millioner kroner

Den nye og sammenslåtte fylkeskommunen i Trøndelag får mest fra det statlige Havbruksfondet.

- Vi skal legge alle pengene inn i Det marine utviklingsfondet som ble opprettet etter tildelingsrunden av laksekonsesjoner i 2009. Alle pengene blir øremerket næringsutvikling i kystkommunene, sier Sigurd Bjørgo til IntraFish. Han er marin fagkoordinator.

Statuttene gir fylket anledning til å bruke 7 millioner av fondets midler hvert år.

Bjørgo sier at pengene hittil er brukt til blant andre følgende formål: interkommunale arealplaner, ulike næringsutviklingsprosjekter som slambehandling. Fylkeskommunen har kartlagt potensialet for dyrking av makroalger, finansiert en dialog mellom sjølaksefiskere og oppdrettsselskaper, og utredet et blått kompetansesenter.

Vakker sommerdag hos Midt-Norsk Havbruk lengst nord i Trøndelag. Foto: Steinar Johansen/ Midt-Norsk Havbruk

Sogn og Fjordane fylkeskommune: 27 millioner kroner

Estimatet for Sogn og Fjordane fylkeskommune er 27 millioner kroner. Det er i samme størrelsesorden som det fylkeskommunene i Finnmark og Møre og Romsdal får.

I 2017 mottok Sogn og Fjordane fylkeskommune nesten 566.000 kroner fra Havbruksfondet. Pengene gikk inn som «frie inntekter» og ble brukt til ulike fylkeskommunale formål.

- Midlene fylkeskommunen vil få i 2018, er gitt fylkeskommunen som frie midler og vil trolig bli avsatt i et disposisjonsfond, uten særskilt øremerking. Det er foreløpig tenkt av noe av beløpet skal dekke kapitalutgifter i forbindelse med kjøp av nytt opplæringsfartøy ved Måløy vidaregåande skule, skriver Lena Merete Søderholm i en e-post til IntraFish.

Hun er fagkoordinator ved nærings- og kulturavdelinga i Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Sommertid i det offentlige

IntraFish har hittil ikke mottatt svar fra de øvrige fylkeskommunene. Folk er på ferie.

Men vi trykker igjen oversikten over hvor mye hver enkelt fylkeskommune vil få:

Trøndelag

66,8

Nordland

65,9

Troms

53,0

Hordaland

49,5

Møre og Romsdal

30,1

Finnmark

29,3

Sogn og Fjordane

27,2

Rogaland

20,0

Vest-Agder

3,6

Aust-Agder

0,2

Så mye får hver fylkeskommune. Estimat utarbeidet av seniorrådgiver Stein Arne Rånes ved Næringsetaten i Troms.