Ingen anlegg er imidlertid ferdigstilt, og kun ett anlegg av en viss størrelse er under bygging. Men neste år kan det bli byggestart for flere.

IntraFish og andre medier har de siste årene omtalt en rekke ulike initiativ for utbygging av landbasert lakseoppdrett. De som har kommet desidert lengst i arbeidet er Fredrikstad Seafood, som snart er ferdig med fase 1 på 1.500 tonn, mens andre befinner seg på langt tidligere stadium.

Flere i utlandet

Utenfor Norges grenser er det flere landbaserte lakseanlegg i drift, under bygging eller under planlegging. Mange argumenterer med at en av hovedkriteriene for å gjøre landbasert oppdrett konkurransedyktig mot sjøanlegg, er ved å legge anlegget nær markedet, og dermed spare transportkostnader.

– (..) Det viktigste er at anlegget må plasseres i markedet. Det er en rekke prosjekter i Norge, og ett i Chile. Slik jeg ser det, gir det ikke noen mening. Greia er å ha et ferskt produkt i markedet, og spare transportkostnader, sa direktør Per Even Hauge i DNB Markets på et IntraFish-seminar i London nylig.

De som ønsker å bygge i Norge, viser blant annet til meget god kunnskap om lakseoppdrett her, stabile forhold og god infrastruktur.

Stor avstand fra markedet ser ikke ut til å ha skremt belgiske Enprotech BVBA, som i januar gikk høyt ut med planer om å skape 200 arbeidsplasser i Kautokeino. Her vil de nemlig starte et anlegg med produksjonskapasitet på 10.000 tonn.

IntraFish har ikke fått tak i selskapet og ordføreren i Kautokeino, Johan Vasara, sier at så vidt han vet er det ingen framgang i saken.

– Jeg tror at de mangler finansiering, sier han til IntraFish.

Mann med store planer

Planene i Kautokeino og byggingen i Fredrikstad er trolig de to initiativene i Norge med størst sprik, både i avstand og gjennomføring. I mellom, nesten alle langs kysten, er det en rekke andre initiativ med ulik status. Et av dem er en tidligere oljeservicemann som jobber med tre «store» prosjekter.

Geir Nordahl-Pedersen (57) ble en rik mann da han i 2004 solgte oljeserviceselskapet AGR for andre gang. Han er i dag registrert med 22 ulike roller i norsk næringsliv, deriblant som styreleder i Losna Seafood. Det er gjennom dette selskapet han planlegger å bygge intet mindre enn tre store landbaserte lakseanlegg på ulike steder i Norge.

Bergensavisen skrev tidligere om planene, som innebærer anlegg i Solund i Sogn og Fjordane, Øygarden i Hordaland samt på Averøy i Møre og Romsdal. Til sammen vil de tre anleggene sysselsette 120 – 240 personer, anslo da Nordahl-Pedersen.

– Vi håper at alle avklaringer og tillatelser er på plass, slik at minst to av de tre anleggene får byggestart i 2019, sier Nordahl-Pedersen til IntraFish.

Plan for finansiering

Han vil ikke tallfeste hvor stor produksjonskapasitet anleggene vil få, men svarer ja på vårt spørsmål om det blir over 10.000 tonn per anlegg.

– Reguleringsplanene er klare for Solund og Øygarden, mens vi venter på omregulering på Averøy, sier han.

Bergensavisen skrev at selskapets planer i Solund innebærer å sprenge seg ned i fjellet for å lage et basseng på rundt 500 x 90 meter, hvor de skal være plass til 28 merder.

– Hvordan skal dette finansieres?

– Det har vi en plan for. For å si det sånn, dette er ikke noe vi planlegger uten at vi har tenkt å gjennomføre det.

Landbasert oppdrett

  • I 2015 ble det kjent at daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) åpnet for landbasert lakseoppdrett i Norge – uten krav til dyre ordinære matfisktillatelser.
  • Regelendringer skulle egentlig skje med effekt fra 1. januar 2016, men kom først på plass i juni 2016.
  • Fortsatt kreves ulike tillatelser, men det må ikke betales vederlag for dem (kun små søknadsgebyr).
  • I tillegg til nødvendige offentlige tillatelser samt tomt, trenger en naturligvis finansiering. Tross rekordsterk inntjening i norsk laksenæring, har det for en del prosjekter vært utfordrende å skaffe finansiering. Det er snakk om flere hundre millioner kroner per anlegg. Bankene er avmålte, og utbyggingene må skje med nær 100 prosent egenkapital.

Første og eneste anlegg

Bernt Olav Røttingsnes Foto: Nordvik, Haakon

Fredrikstad Seafood er så å si ferdig med byggingen av det som blir Norges første landbaserte matfiskanlegg for laks i kommersiell skala.

– Første fase, som får en årlig kapasitet på rundt 1.500 tonn slaktevekt, er omtrent ferdig. Det er klart for produksjonsstart i desember, sier Bernt-Olav Røttingsnes til IntraFish. Han er konsernsjef i Nordic Aquafarms, morselskapet til Fredrikstad Seafood.

Andre fase i Fredrikstad, som planlegges å få en kapasitet på kapasitet på 4.600 tonn (HOG), er nesten ferdig prosjektert.

– Vi tar en investeringsbeslutning på det i 2019. Om vi bestemmer oss for å bygge, er det meste klart til å sette raskt i gang, sier Røttingsnes.

Det er ikke i Norge, men i Maine i Øst-USA at selskapet har virkelige store planer. Som IntraFish tidligere har omtalt, jobber de med å bygge et anlegg der som ferdig utbygget vil ha en kapasitet på 33.000 tonn.

– For oss er det ikke så viktig å være først ute i Norge. Det som er viktig for oss, er at prosjektet i Fredrikstad vil gi oss kompetanse til å bygge stort andre steder, som i Maine hvor vi skal bygge, sier Røttingsnes.