Det er dyrevelferd som står på planen når forskningsinstitusjonene Norsk institutt for naturforskning og Sintef nå har lånt øre til oppdrettslaksen. Dette skriver NRK Trøndelag.

– Laksen lager lyd. Om det gir mening eller ikke, vet vi ikke sikkert. Men forsøk tyder på at lydbildet endres når fiskene for eksempel er sultne eller stresset, sier Carolyn Rosten i Norsk institutt for naturforskning til NRK.

Under et pilotforsøk som var del i et studie fikk forskerne stress-testet lytteapparatene. En skoleklasse på besøk på et oppdrettsanlegg gjorde tydelig inntrykk på laksen som svømte rundt i et innendørs kar.

Da elevene nærmet seg, endret også lydbildet i karet seg. Fisken ble tydelig stresset.

Vi målte markante forskjeller i frekvensen på lyden fra laksen før, imens og etter at barna sto ved karet, sier Rosten til NRK.

Da barna forsvant, ble også lydene fra fisken «normale». Forskerne tolker det til at fisken ble lettet.

Forskerne merket også forskjell mellom sulten og mett laks. Det kan bli en god indikator for fôrstyring ved oppdrettsanlegg. Forskernes data har vært sendt i sanntid, til en felles nettsideressurs. Der samles også data fra forsøk på andre dyrearter. Forskerne bak studien tror at akustisk overvåking kan revolusjonere måten vi forholder oss til dyrevelferd.

– Kameraovervåkning vil være begrenset, da man ikke kan se hver enkelt fisk. Ved å studere lydfrekvensen kan man få et bedre helhetsbilde, sier Rosten.