Resultatene tyder på at den sannsynligvis vil klare seg bra i oppdrett til havs.

I eksponerte oppdrettsanlegg til havs kan laksen bli utsatt for dårligere vær, mer strøm og kraftigere bølger enn det den gjør i tradisjonelt oppdrett langs kysten.

Nå har forskere ved Havforskningsinstituttet testet hvor lenge laksen kan svømme uten at den blir utmattet. Nye forsøk viser at laks kan svømme i opptil tre dager uten å bli utmattet, så lenge den ikke bruker mer enn 80 prosent av den maksimale svømmekapasiteten sin, melder instituttet på sine nettsider.

Ble ikke utmattet

– Vi avsluttet forsøket etter 72 timer uten at fisken var utmattet. Vi ble overrasket over hvor lenge den faktisk kunne svømme uten at den kollapset, sier forsker Malthe Hvas.

Hvas peker på at så lenge laksen holdt seg innenfor sin aerobe kapasitet og ikke måtte produsere melkesyre, så viste den en imponerende evne til å svømme over lang tid.

God maratonsvømmer

Aerob betyr med oksygen, og vil si aktiviteter som man kan holde på med over lengre tid. Anaerob betyr uten oksygen. Det krever mye styrke på kort tid slik at hjertet ikke klarer å pumpe nok oksygenert blod til musklene, og man begynner å produsere melkesyre.

Eller for å si det på en enklere måte; forskjellen på å løpe maraton eller å sprinte alt man klarer opp en bratt bakke. Laksen er med andre ord en god maratonsvømmer.

– Dette er svært nyttig kunnskap når vi skal vurdere dyrevelferd og strømforhold på eksponerte anlegg til havs. Hastigheten og varigheten av sterke vannstrømmer kan ikke overstige fiskens svømmeevner, sier Hvas.