Autolinebåten «Seir» (53x13 meter) hører hjemme hos det tradisjonsrike autolinebåtrederiet med samme navn, på Grytestranda i Haram kommune på Sunnmøre. Rederiet, som fyller 100 år neste år, fikk lørdag sitt første nybygg siden 1986. Båten ble levert fra Vaagland Båtbyggeri i Halsa og døpes i Ålesund lørdag.

– Planen var at den skulle stått ferdig 3. august, men 2,5 måneders forsinkelse fra skrogverftet i Polen lot seg ikke å hente inn. Det viktigste er at vi får en svært god båt, sier styreleder Fred Ove Urkedal i rederiet.

Båtdåp og ilddåp

Rederiet har vært båtløs siden de solgte «Seir» til et naborederi Brattvåg i august i fjor og fikk navnet «Koralhav». Det er det rederiet som har fisket noe av kvotene til «Seir» på autolinebåten «Koralen». Resten av kvotene skal fikes av nye «Seir» fra oktober ut året.

Spesiell 21-metering

Om to-tre uker er det klart for overlevering av fiskeflåtens mest innholdsrike 21-metering, «Fay», til rederiet Kenfish på Averøy.

– Den skulle ha vært levert i august, men utfordringer med å få den i rett vekt har ført til forsinkelsen, opplyser daglig leder Agnar Lyng i Stadyard.

«Fay» blir en spesielt velutstyrt båt med ny teknologi for å optimalisere ferskheten i fisken frem til sluttbrukerne. Båten er 21x10 meter å designet av Seacon i Måløy.

To fra Vard Aukra

I oktober kommer også brønnbåten på 60x14 meter fra Vard Aukra til Hofseth Aqua i Ålesund. Vard Aukra har måttet utsette kystfiskebåten til Orten Fiskeriselskap på Aukra til november eller desember, noen måneder etter planen. Den er på 15x8 meter med en prislapp på 40 millioner.

TO LIKE: Stadyard AS bygger to like, «Trondskjær» for Oddvar Nes AS med levering i mars neste år og «Støttfjord» for Brødrene Bakken AS for levering i desember eller januar. Fototegning: Stadyard

Ferdig til jul

Den pelagiske kystfiskebåten «Hovden Viking» blir nesten like stor som «Seir» med sine 46x12 meter. Det bygges på Larsnes Mek Verksted og kan nesten betegnes som årets julegave til fiskeflåten på grunn av at 24. desember er satt som dato for ferdigstillelse. Dette er en av flere båten som vil stå ferdig i desember om alt går etter planen.

«Rav» forsinket

Nye «Rav» til Peter Hepsø Rederi i Steindalen skulle etter planen leveres i oktober, men overleveringen er utsatt til mars neste år. Det var forsinkelse ved skrogverftet i Gdansk i Polen som forplantet seg til Karstens Skipsværft i Skagen.

Ringnotbåten på 79,75x15,5 meter med 2500 kubikkmeters lasteromskapasitet har fått en prislapp på nærmere 300 millioner kroner. Rederiet solgte gamle «Rav» til portugisiske interesser i juni og den fisker nå i Mauritania i Afrika.

– Vi har litt NVG-sild igjen å fiske på kvoten, som vi nå må prøve å få fisket med leiefartøy. Makrellen fisket vi med trål i januar, sier reder Audhild Hepsø.

Flere kystfiskebåter

Også nybåten til Sondre Kristoffersen i Alta, «Jens Kristian», blir utsatt noen måneder og er beregnet ferdig i februar neste år fra Poltramp Yard S.A i Swinoujscie

«Støttfjord» fra Stadyard til Brødrene Bakken på Ørnes, er beregnet ferdig fra Stadyard i desember eller januar, mens «Nordhavet» til Arvesen AS på Engenes kommer fra Larsnes Mek Verksted på slutten av året. «Angelsen Senior» fra Moen Marin er også tidfestet til overlevering i desember.