Fiskeridirektoratets årlige opprenskingstokt er avsluttet og dette er resultatet fra toktet: 

  • Om lag 800 garn 
  • 6000 meter vaier
  • 100 kongekrabbeteiner 
  • Cirka 38.000 meter tauverk/line
  • 1 trål
  • 1 snurrevad
  • 2000 meter snurrevadtau
  • Betydelige mengder av komponenter fra trål som lin, bobbins, og tråldører

Toktet

og foregikk med «Vendla», fra grensen mot Russland til Runde på Sunnmøre. Under årets tokt er det registrert større mengder dumpet trålvaier og andre komponenter fra trålflåten enn tidligere, melder Fiskeridirektoratet i en pressemelding torsdag.

Spøkelsesfiske

Garn og kongekrabbeteiner har høyest prioritet i opprenskingen fordi disse redskapene gir størst risiko for såkalt spøkelsesfiske. Alle tapte eller dumpede redskaper utgjør også en potensiell fare for ytterligere tap om andre fiskere hekter seg fast.

Mengden fisk og skalldyr i garnene varierer med alder og havdyp. «Men garnlenker med nesten 4000 kg fisk eller 1000 skalldyr er et trist syn», skriver direktoratet.

Fiskere får ros

Toktlederen er opptatt av bildet slett ikke bare er negativt og vil gjerne rose fiskerne.

– Vi ser at det går den riktige veien. Det skjer noe veldig positivt i kystflåten, og vi spiller på lag. Tidligere har vi brukt bakveier for å få informasjon om tapte redskaper, men nå melder de inn mer og mer, sier Langedal, som også forteller at fiskerne er flinke til å gi plass til dem når de kommer. 

Fikk tilbakelevert reketrål

Mengden «avfall» som ble losset ved toktslutt var rekordlite. Årsaken er at en stadig større andel av redskapene som tas opp, leveres tilbake til eier underveis på toktet. I år har de nemlig koordinert med fiskerne slik at de får levert utstyr på veien. 

– Vi har sett potensialet, og det er interesse og ønske hos fiskerne. Det potensialet har vi prøvd å utnytte enda bedre i år. Det beste er jo gjenbruk. 

Langedal understreker at det bare er de som har meldt fra om tapt redskap som får dem tilbake. 

– Har vi en formening om at redskapen er brukt i ulovlig fiske eller det ikke er meldt tapt, får de dem ikke tilbake. Det ville være premiering når de ikke har gjort det som skal gjøres.