De har brukt pandemien godt, gründerne i norske Optoscale. De siste tolv månedene har de forberedt seg på leveranse til det store utenlandsmarkedet.

Ikke alene i markedet

Det er teknologi og algoritmer for biomasseberegning i havbruk som er forretningsideen til ingeniørene. Der er de ikke alene i markedet. Bare i Norge finner vi aktører som Aquabyte iTecSolutions og Vard Aqua, som alle har utviklet biomassemåling alene eller som del av andre teknologipakker.

Nå har skotske Cooke Aquaculture valgt Optoscale sin løsning på selskapets anlegg i Skottland, Shetland og Orknøyene. Cooke er ikke et hvilket som helst firma, men et datterselskap av Cooke-konsernet, et av verdens største sjømatselskap.

Svein Kolstø er administrerende direktør i Optoscale. I en pressemelding forteller han litt om hva ordren betyr for selskapet han var med å starte.

– At en av verdens største aktører velger oss, er en tillitserklæring og et enormt kompliment til alle våre ansatte.

Hør også Svein Kolstø i Tekfisk sin podkast fra 2018 her:

Testet mot annet system

Skottenes valg ble tatt etter seks måneders rygg-mot-rygg-testing mot en «annen anerkjent leverandør.

– Dette er vårt gjennombrudd internasjonalt og derfor en stor begivenhet i selskapets relativt korte historie. At vi har fått bevist at vår teknologi også er ledende i dette markedet, er en direkte bekreftelse på at vi har jobbet riktig med vår teknologi- og tjenestesammensetning.

I pressemeldingen forteller ansvarlig for fôringsytelse, Mark Weir, om hvordan de fant gründerne fra Trøndelag blant mange andre tilbydere:

– En rask kikk på nettet indikerte at der var mange systemer, med ulik tilnærming. Det var imidlertid klart at der i de fleste tilfeller var et problem – enten var ikke systemene kommersielt helt klare, eller de hadde ikke egenskapene de lovet. Så kom vi over Optoscale.

Timingen var god, mener Weir. Optoscale var klare for utenlandsmarkedet, og skottene hadde fått «glødende rapport» fra norske oppdrettere, som anbefalte både utstyr og oppfølging fra den norske teknologileverandøren.

Bimassemåleren til OptoScale as i Trondheim. Foto: Maria Wike Olsen

Plug and play

Weir forteller at den halvårige testen – mot et tilsvarende system – var «plug and play».

– Vi monterte det første merd-kabinettet, plasserte kameraet i vannet, og slo på strømmen. Da vi kom tilbake til flåten, hadde prosessert data blitt mottatt, og gjennomsnittlig vekt hadde begynt å komme inn.

Etter endt prøveperiode viste Optoscale sitt utstyr mindre enn 2 prosent avvik fra fysisk slaktevekt.

Operasjonsdirektør i Optoscale, Terje Vestad, forteller i pressemeldingen at pandemiperioden har krevd andre løsninger for å kunne jobbe opp mot nye kunder i utlandet.

– Prosjektet har vært spesielt spennende da både salgs- og leveranseprosessen er blitt gjennomført under pandemien. Denne har krevd en helt ny tilnærming for alle deler av vår organisasjon hvor vi har tatt i bruk ny teknologi til både opplæring, samhandling og drift.