Det er Wikborg Rein Advokatfirma som har sendt inn klagen på direktoratets vedtak, på vegne av Viewpoint Seafarm, melder IntraFish.

Selskapets konsept tar utgangspunkt i oppdrett på eksponerte lokaliteter ved bruk av en boreplattform fra petroleumsnæringen. Basen for oppdrett vil være en ombygd eldre plattform mens produksjonsenhetene i anlegget skal være merder som festes på plattformen og omkranser den.

Selve plattformen skal være basen for driften og skal ha alt utstyr som er nødvendig for produksjonen av laks.

Ifølge søker er prosjektets primære utviklingsmål å utvikle teknologi som kan åpne nye arealer i mer eksponerte områder for havbruk.

Fiskeridirektoratet mener imidlertid at konseptet ikke er egnet til å bidra til å løse en eller flere av miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor, og har derfor valgt å avslå søknaden.

Uriktig faktisk grunnlag

Selskapet mener at direktoratet har fattet vedtak basert på uriktig faktisk grunnlag. Blant annet viser de til at direktoratet i sitt avslag har lagt vekst på spesifikke opplysninger om testlokaliteten Blikvær, mens det tidligere fra Fiskeriministeren er påpekt at dette skal først skal vurderes ved klarering av lokalitet.

Selskapet mener de i søknaden har vist til en stegvis uttesting for å sikre velferden i prosjektet, og at anlegget er designet for å operere på langt mer eksponerte lokaliteter.

«Det er teknologien og dimensjoneringen av denne som skal danne grunnlag for vurderingen av om teknologien legger til rette for nye areal. Fiskeridirektoratet har vektlagt lokalitetsspesifikke opplysninger i stedet for de faktiske uttestede og dimensjonerende beregninger», mener selskapet.

Reagerer på forskjellsbehandling

Videre mener selskapet at avslaget er usaklig forskjellsbehandling fra Fiskeridirektoratet. Dette begrunner de med at direktoratet i behandling av søknadene til både SalMars Ocean Farming og havfarmen til Nordlaks Oppdrett har påpekt at testlokalitetene som skal benyttes ikke skiller seg vesentlig fra dagens lokaliteter, men at formålet med de to konseptene er at de skal kunne tas i bruk på nye og mer eksponerte lokaliteter.

«Dersom Fiskeridirektoratet har trodd at Viewpoint Seafarm sin teknologi bare skulle testes ut på Blikvær, er heller ikke dette noen gyldig grunn til å avslå søknaden. Tvert imot har både Ocean Farming og Nordlaks fått tillatelser som uttrykkelig forutsetter at teknologien skal kunne brukes på mer utsatte arealer enn testlokaliteten», påpekes det i klagen.

Videre peker selskapet på at direktoratet i behandling av søknaden til Atlantis Subsea Farming godtok en trinnvis uttesting av konseptet, men at direktoratet ikke har vektlagt den stegvise tilnærmingen på samme måte i behandlingen av søknaden til Viewpoint Seafarm.

«Fiskeridirektoratet har ikke presentert et eneste saklig argument for hvorfor Viewpoint Seafarm sin sak vurderes så vesens forskjellig fra de andre sakene på dette punkt. Dette er usaklig forskjellsbehandling og det bryter med det grunnleggende likebehandlingsprinsippet som gjelder i norsk forvaltningsrett. Vedtaket må alene omgjøres på dette grunnlag», påpekes det i klagen.

I tillegg påpekes det i klagen at teknologien i konseptet vil bidra til å løse miljømessige utfordringer som rømming og lakselus, noe Fiskeridirektoratet mener konseptet ikke gjør.