Bølgeskvulp, måkeskrik og fisk som svømmer i merden. Vi forflytter oss raskt mellom dekket på en fôrflåte, merdkanten og kontrollrommet. Til tross for at vi er fire etasjer under jorden, i det underjordiske konferansesenteret Felix på Aker Brygge, føles det som vi er ute på et anlegg.

Visning og opplæring

Utstyrt med fullt VR–kit, det vil si en kraftig datamaskin på ryggen, «hjelm» på hodet og to håndkontrollere, er vi i en helt annen verden. Utstyret har en rekke sensorer som merker hvor vi går, ser og peker. Tilsvarende utstyr er i bruk ved Lingalaks sitt visningssenter.

– VR-teknologien egner seg godt til bruk i visningssenter, men kan også ha flere bruksområder for havbruksnæringen, som for eksempel til opplæring, sier Robin Fosse. Han er utvikler i visualiseringsselskapet Nagelld som lager innholdet til systemet.

Nagelld har syv ansatte, og holder til rett utenfor Bergen. De har kunder i flere bransjer, blant annet havbruk.

– Vi lager ulike illustrasjoner, filmer, og mer. Lerøy brukte oss til å lage prototype av Pipefarmen sin, og vi har også bidratt i prosessen hvor de designet ny arbeidsbåt, sier Fosse.

bruk av VR i designprosessen til Lerøy.

– Det er en måte å kvalitetssikre at tegningene som er laget virkelig er slik vi ønsker dem. For folk som ikke ser slike tegninger daglig, kan det være utfordrende å lese, sa Lerøys Harald Sveier da til Tekfisk.

VR-modell av Lerøys nye arbeidsbåt. Foto: Nagelld

– En fullblods PC

Det er HP Norge som leverer hardwaren i VR–systemet som ble vist frem under konferansen forrige uke.

– Utstyret her koster rundt 50.000 kroner. Da får du en kraftig maskin hvor det særlig er sterke grafikkort, sier teknologirådgiver Tore Petter Abrahamsen i HP Norge til Tekfisk.

Han omtaler PCen som «en fullblods PC».

– Når den ikke brukes til VR, kan den settes i en docking og være arbeidsmaskinen til designeren. Dermed kan han modellere og designe på den, før han rett og slett tar den ut av dockingen, setter den i ryggsekken og «går seg en tur» og ser på modellene sine, sier Abrahamsen.