Statens legemiddelverk har godkjent forsøket.

Det skjer i fullskala i Nord-Norge. Daglig leder Pål Haldorsen vil ikke si hvor eller hvilken lakseoppdretter som deltar. Forsøket er omgitt av et visst hemmelighold, skriver IntraFish.

Legemiddelverket har gitt tillatelse til tre forsøk i denne omgang.

- Skånsom metodikk

Det første forsøket ble gjort i Sør-Norge i vår, hos en annen oppdretter. Resultatene er ikke ferdig konkludert ennå, sier Haldorsen til IntraFish.

Forsøket neste uke vil skje i mærer med skjørt.

Middelet er et pulver av kalsiumoksid av en spesiell kvalitet som er framstilt på en helt bestemt måte. Her ligger det en forretningshemmelighet. Middelet blandes i saltvann før det føres ut i mær som en kalk-slurry. Vannet blir lyst mens behandlingen pågår.

- Fisken lar seg ikke stresse av behandlingen, så dette representerer en svært skånsom metodikk, sier Haldorsen.

Han melder også at de har mange gode resultater av lusemiddelet i laboratorium. Nå tester de i fullskala.

Forebyggende middel

Markedsdirektør Rune Stigum Olsen i Seacalx sier til IntraFish at de har stor tro på kalk mot lus.

Det er i utgangspunktet et forebyggende middel brukt mot lus på tidlige stadier, som primært virker før lusa får festet seg på fisken.

- Vi er nå meget travle med å forberede forsøket. Underveis skal vi sjekke fiskehelse og miljøparametre og en rekke andre faktorer, sier Olsen.

Seacalx er et firma med åtte ansatte med lokaler i Sandviken i Bergen. De samarbeider med forskjellige forskningsinstitusjoner som Veso og Lakselussenteret ved Universitetet i Bergen. Forskerkompetanse kjøpes inn utenfra.

Trafikklys stenger for forsøk i sør

- Det er merkelig, men det kan virke som om kliniske forsøk teller som behandling i trafikklys-ordningen. På grunn av dette er der ingen oppdrettere i rød eller gul sone som kan delta i forsøkene våre dersom de i neste omgang blir straffet med lavere produksjon, eller ikke får vokse. Derfor må vi nordover til grønn sone. Trafikklysordningen er jo ikke laget for å ødelegge for forskning og utvikling, men vi blir likevel skadelidende. Spørsmålet er egentlig politisk så vi venter på en avklaring i Nærings- og fiskeridepartementet, men det tar tid, sier Olsen.

- Når kan oppdretterne løpe til fiskeapotekene og kjøpe ferdig legemiddel?

- Som klinisk produkt vil det ta noen år, sier Olsen, som har bakgrunn fra flere multinasjonale legemiddelfirma.