Det hele begynte med at Salmar fikk pålegg om utslakting av lokaliteten Buholmen i Roan kommune fordi de lå over lusegrensen. Pålegget ble påklaget, og omgjort av Nærings– og fiskeridepartementet, fordi selskapet etter mekanisk avlusning hadde kommet under grensen, skriver IntraFish.

Enten-eller

I dialogen med departementet påpekte også Salmar at lusegrensen på disse grønne konsesjonene er 0,50, og ikke 0,25 som Mattilsynet mente. Salmar argumenterte med at siden de oppfyller kravene til et ekstra rømningssikkert konsept, skal de ikke også få strengere lusekrav. Det er nemlig enten–eller, ikke både-og, ifølge Salmar.

«Tildelingsforskriften for den grønne konsesjonsrunden fastsatte for gruppe B at søker enten en løsning knyttet til lus eller kunne presentere en løsning for bedret rømningssikkerhet. Salmar gjorde det siste, og ble på dette grunnlag kvalifisert til å være med i budrunden. Så hverken Salmars søknad, eller Faggruppens tildelingsvedtak, inneholdt følgelig noe særvilkår knyttet til lusegrensen», skrev Salmars advokat i et brev tilbake i 2016.

Grønne konsesjoner

  • En spesiell type tillatelser vedtatt i 2013 for å «redusere miljøutfordringene med rømming av oppdrettsfisk og spredning av lakselus».
  • Totalt 45 tillatelser, i tre ulike grupper; A, B og C.
  • I gruppe A og B måtte oppdretterne komme opp med løsninger som enten reduserte risiko for rømming, eller sikret nivåer på under 0,25 lakselus og maksimalt 3 medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus.
  • Gruppe A for forbeholdt Troms og Finnmark, mens gruppe B ble solgt over hele landet gjennom en lukket budrunde. Gruppe C, også kalt «mørkegrønn», hadde ekstra stenge krav.
  • Auksjonen i gruppe B endte med at konsesjonene ble solgt til 55 – 66 millioner kroner stykket.

Kilder: Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementets nettsider.

Kan fortsatt ikke svare på hva grensen er

I november 2016 svarte departementet at de ikke kunne svare på hva grensen var.

«Det har imidlertid ikke vært mulig for departementet å gjennomføre en forsvarlig vurdering av dette spørsmålet innenfor de stramme tidsrammer som i denne saken har gjort seg gjeldende. Departementet vil komme nærmere tilbake til om departementet mener dette vilkåret gjelder for selskapet», het det da. «Inntil videre» ville selskapet få en grense på 0,50 lus.

Cermaq stilte tilsvarende spørsmål om sine grønne konsesjoner i mars 2017, og har fått samme svar som Salmar. Altså at grensen for deres konsesjoner er uavklart, men at den inntil videre er 0,50 lus.

I høst har Salmar–lokaliteten Buholmen hatt et lusenivå på mellom 0,25 og 0,50 lus i tre uker, senest i forrige uke da det var 0,42. Det er fortsatt såkalt «grønn B–tillatelse» på lokaliteten, ifølge Barentswatch.

Har ikke svar

I oktober 2016, altså snart to år etter det «midlertidige» svaret, har departementet fortsatt ikke noe endelig svar.

– Det er ikke noe nytt å melde i denne saken, sier Lisa Nordøen til IntraFish. Hun er kommunikasjonsrådgiver i departementet.

– Hvorfor ikke?

– Andre saker, som salg av ny vekst, er blitt prioritert høyere.

Nordøen kan ikke svare på når det blir fattet vedtak i saken.

– Det må vi komme tilbake til.

IntraFish har tidligere sitert avdelingsdirektør Martin Bryde på at saken ikke har «falt ut av systemet».

– Nei, absolutt ikke, vi har gode systemer for slikt. Dette er en viktig sak å få avklart på en god måte, men som sagt har det dessverre ikke blitt gjort ennå, sa han. I mars.