Nå nærmer det seg endelig eggløsning etter mange år med motgang.

Først ønsker imidlertid gründer og oppfinner Cato Lyngøy å bryte utviklingssamarbeidet han har hatt med Mowi siden starten. Han mener at der ikke har vært fremdrift i prosjektet med samarbeidspartneren siden overgangen til 2019. Noe vondt blod er der imidlertid ikke overfor «klekkehjelperne».

– Vi ser gjerne at Mowi kommer tilbake, og de skal få kjøpe egg på lik linje med alle andre hvis de er interesserte, sier Lyngøy i denne podkasten:

(Foto: Halfdan Hallseth, Fjord Productions)

Den første utgaven av Egget skal være klart for Romsdalsfjorden i Møre og Romsdal i 2022, på en grønn tillatelse. Dette er en langt mindre utgave, men egget på en tidel av størrelsen kan bane veien for hovedprosjektets 44 meter høye egg.

– Egget fikk tildelt lokalitet i en fjord som har vært stengt for oppdrett i mange, mange år.

– En fjær i hatten?

– En veldig oppmuntring, sier Lyngøy.

Nedtur på nedtur

Alt har nemlig ikke gått på skinner. Egget ble lansert på AquaNor i 2015, samme år som de første utviklingskonsesjonene kom. Mowi, som på den tiden het Marine Harvest, søkte optimistisk på 14 tillatelser for 10 egg.

Den første nedturen kom i form av bare fire tillatelser.

– Det var helt klart en stor skuffelse. En viktig del av dette var å få gjort det i skala.

Gründeren minner om at utviklingskostnader kuttes i større volum. Etter å ha påklaget avgjørelsen, ble Hauge Aqua og Mowi endelig tilgodesett med to nye tillatelser.

I et forsøk på å drive produksjonskostnadene ned, ønsket Mowi å bygge Egget i stål. Den opprinnelige søknaden, som også omhandlet Lyngøys foretrukne komposittmateriale, åpnet imidlertid ikke for bytte av skrogtype. Det var «en del av innovasjonshøyden», mente Fiskeridirektoratet. Søknaden ble avslått.

Opprinnelig var det blitt kalkulert med en produksjonskostnad på 50 millioner for hvert egg.

– Det viste seg ikke å være tilfelle, forteller Lyngøy.

Stille rundt egget

Siden den tid har lite skjedd med Egget. Partene forsøkte så sent som høsten 2019 å komme til enighet, uten store fremskritt. Nå ønsker altså oppfinneren å utvikle konseptet videre, sammen med andre samarbeidspartnere. Det innebærer samtidig at samarbeidsparterne i Mowi ikke får ruge videre på idéen.

– Veien frem har ikke vært lett. Har du noensinne angret på satsingen?

– Nei, det har jeg faktisk ikke. Gründerskap er jo et liv fylt av opp- og nedturer. Ting tar alltid litt lengre tid, koster litt mer penger.

Han trekker frem et godt nettverk, Hauge business-nettverket, der samarbeidende parter tar opp i seg litt av verdiene fra mannen både selskap og nettverk bærer navnet til.

Gamle verdisett

Hans Nielsen Hauge er nok mest kjent som lekpredikant og grunnleggeren av haugianismen, og kanskje mindre kjent er industriforetakene han var gründer for på begynnelsen av 1800-tallet.

Lyngøy tror at verdisett og tankegods fra en tid der Norge var underlagt andre land, kan finne resonans i en tid med utfordringer i arbeidslivet og arbeidsløshet.

– Trosfellesskapet og fellesskapet i nettverket har gitt meg en veldig god plattform, mener gründeren.

Hør mer ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder:

For kjøleleverandøren var nye miljøkrav og titan starten på noe nytt

Rederisjef Per Wilhelm Nieuwjaar lærte departementsspråket etter å ha fått kjeft i Oslo

Her skal han oppdrette 5 tonn kongereker i år