– Vi vil fortsette å utnytte det potensialet som ligger i restråstoff og bygge videre på det en industrirettet virksomhet sammen med næringsaktørene. Det er nå vi begynner, sier klyngeleder Wenche Uksnøy i Blue Legasea.

Industrirettet

Blue Legasea sin marine klynge samler 42 aktører fra hele landet, med hovedtyngden på Møre. De er et godt eksempel på hvordan den marine og maritime industrien jobber sammen for nyskapning og utvikling. Virksomheten drives i samarbeid med Biotech North-klyngen og bioprospekteringsmiljøet i Tromsø.

– Mens den biomarine virksomheten er mer forskerrettet i Tromsø, er vi mer industrirettet her. Det gjør at vi utfyller hverandre godt i det viktige arbeidet som må gjøres på dette området, sier Uksnøy.

Blue Legasea arbeider for økt bærekraftig ressursutnyttelse, verdiskaping og lønnsomhet for norsk fiskerinæring og tilgrensende industri. Restråstoff og avskjær fra fiskeindustrien, er en viktig del av virksomhetsområdet.

Mye på gang

Blue Legasea

, som er på det nest høyeste nivået i det norske klyngeprogrammet med nasjonal status. NCE-statusen avløser Arena-statusen som har gitt to millioner kroner årlig i statlige støttemidler.

– Hovedfokus fremover vil være mot fiske, fangst og teknologi og bidra til å skape marine ingredienser av optimalt råstoff. Marine ingredienser til kost og legemidler er et område som vi ser store muligheter for, sier Uksnøy.

Klyngen kan smykke seg med resultater som

, og flere andre prosjekt i utvikling. For tiden jobber de sammen med ni fremtredende aktører for å skape en kvalitetsstandard for marine oljer og omega-3.

«Marin for health» er et nystartet treårsprosjekt som jobber for å få frem dokumentert helseeffekt på produkter som skapes for et globalt marked.

– Det har skjedd mye bra og mye er på gang. Noe av det viktigste fremover blir å få involvert flere aktører i fiskeridelen hvor vi vet det er interesse for det utviklingsarbeidet som får bedre gjennomslagskraft om man samarbeider på tvers av verdikjeden mot de gode resultater, sier Wenche Uksnøy.

Her kan du lese noen av kommentarene hun har skrevet for Tekfisk: