I fjor høst arrangerte Havforskningsinstituttet (HI) og Nord universitet en uformell konkurranse om navnet til det nye kystforskningsfartøyet som er under bygging.

En navnekomité fra HI og universitetet vurderte de innkomne forslagene og landet til slutt på «Prinsesse Ingrid Alexandra».

Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø sier i en pressemelding at det er en stor ære at fartøyet skal bære prinsessens navn.

Håper navnet inspirerer unge

Fartøyet får hjemmehavn i Tromsø, og blir et sambruk mellom Havforskningsinstituttet og Nord universitet. Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet er glad for at Kongehuset har sagt ja til navnevalget.

– Jeg håper at navnet kan inspirere flere av våre ungdommer til å engasjere seg i, og søke ny kunnskap om kysten. Kystforskningsfartøyet skal blant annet brukes i undervisning, og studentene våre skal med på tokt for å hente ny kunnskap om kystens viktige økosystemer, sier Solheim Hansen i meldingen.

Det 35 meter lange fartøyet får toppmoderne forskningsutstyr, og blir spesialbygget for å kunne operere langs den værharde kysten i nord. Fartøyet er bygget for å kunne brukes både til forskning og undervisning.

Det nye kystforskningsfartøyet er under bygging ved Holland Shipyards Group B.V. Etter planen skal det leveres til Bergen i desember 2022, og tas i bruk i 2023.