Cermaq har installert hybridanlegg på to av sine oppdrettsanlegg i nord. De er installert på fôrflåtene i Steigen og i Bakfjorden i Finnmark, skriver teknologiselskapet Haf power solution i en pressemelding.

– I Cermaq Norway har vi satt oss som mål å redusere våre CO2-utslipp betydelig i løpet av de neste årene, og denne installasjonen er ett av grepene vi gjør, sier bærekraftsansvarlig i Cermaq Norway i pressemeldingen.

– Det å ha god kontroll på drift av generatorene vil være et hjelpemiddel for å redusere energiforbruket vårt ytterligere, og vi er glade for å ha fått med en stor aktør som HPS med erfaring fra andre bransjer på laget, sier Ramsvatn.

Hybridanlegget skal blant annet redusere antall driftstimer på dieselgeneratorene på fôrflåtene. Foto: Haf power solution

– Reduserer antall driftstimer

Bengt-Olav Berntsen, daglig leder for Haf power solution, forteller at dette er et godt steg i riktig retning mot økt bærekraft i produksjonen.

– Hybridanleggene reduserer antall driftstimer på dieselgeneratorene på fôrflåtene betydelig, forklarer han. - Og som et positivt følge av dette vil Cermaq forbruke mindre drivstoff, minske sitt CO2-utslipp, redusere servicekostnader og forbedre arbeidsmiljøet på fôrflåtene. Ved å ta i bruk ren energi vil de dermed komme nærmere deres mål om å redusere CO2-utslippene, forteller han.

– Fleksibel og fremtidsrettet

Etter installasjonen av hybridanlegg vil fôrflåtene være klargjorte for eventuell operasjon fra landbasert kontrollrom, og kan videre også integreres mot ladding av lokalitetsbåter i fremtiden når disse blir elektriske.

– Her har Cermaq gått inn på en fleksibel og fremtidsrettet løsning som vil gi bedre kontroll på energiforbruket på anleggene, forteller han. - Digitaliseringen hjelper også både oss og kunden til å få oversikt over hvor det forbrukes mye energi i anlegget, slik at man i fremtiden kan jobbe med å redusere energiforbruket der det er mulig, avslutter han.