Begivenheten ble markert lørdag 17. november med åpen dag og omvisning for publikum i hallene F og G. Sisomar ligger like ved kommunesenteret Straumen i Sørfold kommune i regionen Salten i Nordland. Kommunen har rundt 2.000 innbyggere. Nesten halvparten bor i kommunesenteret.

Sørfold kommune er stor på kraftkrevende industri. Smelteverket Elkem Salten ligger en knapp kilometer fra Sisomar. Litt lenger ut i fjorden ligger Omya Hustadmarmor sitt dolomittbrudd. Straumen ligger fem minutters kjøretur fra settefiskanlegget, og en lang times biltur inn i landet og nordover fra fylkeshovedstaden Bodø.

Oppdrett gjør seg stadig mer gjeldende i kommunen. Marine Harvest har fem matfisk-konsesjoner inne i fjordsystemet i Sørfold. I tillegg kommer avlsstasjonen til Salmobreed og settefiskanlegget Nordlaks Smolten i Mørsvikbotn. 

Mange eierskifter 

Sisomar ble grunnlagt i 1986. Den gang var eierne 32 matfiskoppdrettere organisert i Nordland Fiskeoppdretterlag og industrikonsernet Elkem som driver et silisiumverk en knapp kilometer unna. Sisomar har gjennomgått flere eierskifter i løpet av sine 32 år. 

Nåværende eiere er også mottagere av smolten. De er Eidsfjord Sjøfarm i Vesterålen lengst nord i Nordland, Lofoten Sjøprodukter på Leknes i Vestvågøy kommune, og AS Aqua i Rørvik i tidligere Nord-Trøndelag, på grensen til Nordland (eid av Sinkaberg-Hansen, Rørvik Fisk og Fiskmatforretning). 

Alt splitter nytt 

Hele det gamle anlegget fra før 2008 er revet. Den ene hallen fra «gamle dager» er totalrenovert innvendig. For ett år siden rev ekstremværet «Ylva» tak og vegger av hallen. De er snart på plass igjen. Nå skjer all produksjon innomhus. Snøstorm og nesten evig regn skal ikke lenger være noe problem. Det er kontroll på lys og predatorer som fugl og oter. Hallene har en samlet gulvflate på 13.000 kvadratmeter. Karene fordeler seg slik:

43 seksmetringer, 24 ellevemetringer, 12 tolvmetringer, 10 timetringer.

Får snart gullklokke

 Daglig leder har jobbet ved Sisomar i 23 år. 

– Vi får se om jeg får gullklokka om to år, spøker han. Han har gått gradene i bedriften fra bunn til topp. 

Opprinnelig kommer 44-åringen fra Sandnessjøen som ligger fire timer med bil lenger sør. Det begynte med treårig akvakulturutdannelse ved Høgskolen i Bodø (nå Nord universitet).Første jobb var på slakteriet til Nova Sea på lakseøya Lovund som ligger nesten rett ut i havet fra Sandnessjøen. Så søkte han på en røkterjobb i Mørsvikbotn (settefiskanlegget tilhørte den gang Sisomar), men fikk i stedet tilbud om ei stilling som stikkvaksinatør i Straumen. Og den slo han til på. Nå bor han i Straumen med tre døtre og medbrakt kone fra Sandnessjøen.

Sisomar AS
Tall i mill kr20172016Endr. i %
Driftsinntekter101,2386,8416,6
Driftsresultat15,615,510,6
Resultat før skatt6,066,43-5,8

Hva betyr «Siso»?

  • Mange bedrifter i området har ordet «Siso» som forstavelse. Det skyldes at Siso er fjellområdet i nærheten med Sisotinden, Sisovatnet og Sisodalen.
  • Siso er trolig en fornorsking, forenkling og forvanskning av et lulesamisk ord med ukjent opprinnelse. Muligens kan ordet angi en grense mellom fangstdistrikter på 1400-tallet, men navnet er forsket lite på, sier en språkkonsulent i Sametinget til IntraFish.