Fiskeridirektoratet har helt siden behandlingen av Salmars Ocean Farm lagt til grunn en konsesjonsverdi på minst 50 millioner kroner. Siden en utviklingstillatelse kan konverteres til ordinær tillatelse for 10 millioner kroner, betyr det i realiteten at staten gir et tilskudd til utviklingen på minimum 40 millioner kroner per utviklingstillatelse som blir tildelt.

Ulike verdivurderinger

IntraFish har gått gjennom en rekke vedtak på utviklingstillatelser. Så langt har direktoratet ikke justert sin verdivurdering, men det har Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) gjort i klagebehandlingen. De har stort sett brukt en konsesjonsverdi på mellom 50 og 90 millioner kroner, men nå er det auksjonsprisen på 120.000 kroner per tonn fra januar som er lagt til grunn.

Fakta om utviklingstillatelser

  • Utviklingstillatelsene er særtillatelser som kan tildeles prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer.
  • Formålet er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av de miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.
  • Teknologien som blir utviklet i prosjektene skal deles slik at den kommer hele næringen til gode.
  • Etter endt prosjektperiode kan tillatelsene, etter visse kriterier, konverteres til ordinære tillatelser – mot et vederlag på 10 millioner kroner per tillatelse (KPI-justert).
  • Ordningen med utviklingskonsesjoner er i første omgang etablert som en prøveordning i to år. Søknadsfrist var 17. november 2017.
  • Totalt kom det inn 104 ulike søknader om totalt 898 tillatelser. Flere selskaper leverte mer enn en søknad. Søknadene behandles løpende. Av søknadene som er blitt behandlet så langt, har de fleste fått avslag og/eller avkortet antall innvilgede tillatelser.
  • Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har antydet at det kan bli en ny runde med mulighet for å søke utviklingstillatelser, men at kriteriene blir «mer spisset».

Kilde: Fiskeridirektoratet / IntraFish.no

Den siste klagesaken som er avgjort, kom i juni. I brevet fra NFD til Blom Fiskeoppdrett står følgende: «Størrelsen på investeringen kan også ses i sammenheng med verdien på tillatelsene det søkes om. Da det ble utlyst tilbud om 2 prosent vekst i grønne områder i desember 2017 var det 98 prosent av tillatt vekst som ble kjøpt til fastprisen på 120 000 kr per tonn. På den bakgrunn kan man derfor legge til grunn en markedsverdi på minimum 93,6 millioner kr for en tillatelse på 780 tonn. Med anledning til å konvertere en utviklingstillatelse mot et vederlag på 10 millioner kr utgjør derfor rabatten for en tillatelse dermed 83,6 millioner kr.»

– Jeg er overrasket over at det virker som at de endrer konsesjonsprisene underveis, sier Øyvind Blom, daglig leder i Blom Fiskeoppdrett, til IntraFish.

Statssekretær Roy Angelvik sier til IntraFish at årsaken til endringen er at det ikke er solgt vekst fra departementet siden 2012. Med fastprissalget i januar, vet en mer hva markedet er villig til å betale. Der ble en hel konsesjon på 780 tonn priset til 93,6 millioner kroner.

– Det er ikke så avansert. Bakgrunnen er at en ikke har solgt vekst siden 2012. Etter at vi satte fastprisen på 120.000 kroner per tonn, så har vi visst litt mer om hva markedet vil betale og hva verdien på en konsesjon er. Det har departementet tatt hensyn til, sier Angelvik.

Hør podkast med Anne Osland fra Fiskeridirektoratet om utviklingstillatelser:

Gikk for nær 200 millioner kroner

I auksjonsrunden gikk prisen enda høyere i alle produksjonsområder. Høyest pris betalte Lovundlaks med 252.000 kroner per tonn. Det priser en konsesjon på 780 tonn til 196,56 millioner kroner.

– Er det aktuelt å legge en høyere verdi til grunn etter auksjonen i juni?

– Nei. Vi vil fortsatt bruke fastprisen, selv om markedet har gjort at prisen er dyrere i noen områder, svarer Angelvik.

Og selv om konsesjonsverdiene ikke har avgjørende betydning for om et prosjekt får utviklingstillatelser eller ikke, så kan det få en betydning på hvor mange tillatelser som blir tildelt.

Når en ser prisene på konsesjoner i dag, så vil de fleste være villige til å bruke litt mer på advokater om de ser det er en sjanse for å vinne frem.

Ragnar Tveterås

– Ved tildeling av utviklingstillatelser skal staten bidra med en viss økonomisk risikoavlastning, men vi skal ikke fullfinansiere noen prosjekt. Om et prosjekt kommer gjennom den første døren og blir vurdert å falle innenfor ordningen med utviklingstillatelser, så blir det neste trinnet å se på det økonomiske og målene prosjektet skal oppnå. Her kan verdivurderingen være avgjørende om en er i tvil om en skal tildele for eksempel syv eller seks tillatelser, eller tre eller to. Konsesjonsverdien er ikke avgjørende alene, og vil skal holde oss til samme saksgang og vurdering, understreker Angelvik.

– Men dette vil i praksis bety at rimelige prosjekt ikke vil kunne få tildelt utviklingstillatelser?

– Nei. Om utviklingsbiten er så fantastisk og god, og noe vi mener det virkelig bør satses på, så kan staten bidra med en større andel av risikoavlastningen, svarer han.

Les også:

Minimum 50 millioner kroner

Fiskeridirektoratet ønsker ikke å svare konkret på om de kommer til å justere verdivurderingen de bruker i sine vurderinger av utviklingstillatelser. Direktoratet har så langt brukt en verdi på minimum 50 millioner kroner.

– Vedrørende ditt spørsmål om justering av konsesjonsverdi i utviklingstillatelsene på bakgrunn av snittpris fra auksjonen. De vurderinger og resonnement som Fiskeridirektoratet gjør som ledd i behandlingen av søknader om utviklingstillatelser og som har betydning for utfallet vil fremgå av vedtakene som legges ut og publiseres i fulltekst. Jeg oppfordrer deg derfor til å følge med på fremtidige avgjørelser, skriver Anne B. Osland, seksjonssjef i tildelingsseksjonen i en epost til IntraFish.

, er ikke prisen på en konsesjon diskutert. «Ettersom vilkåret om betydelig innovasjon ikke er oppfylt, finner Fiskeridirektoratet ikke grunnlag for å vurdere om de øvrige vilkårene for å få utviklingstillatelser er tilstede», skriver Fiskeridirektoratet der.

Kan bruke mer på advokater

Professor Ragnar Tveterås ved Universitetet i Stavanger synes det er interessant å se at verdivurderingen på konsesjoner har endret seg underveis i behandlingen av utviklingstillatelser, men påpeker samtidig at søknadsrunden ble lukket i november før fastsettelsen av fastprisene på veksten.

– Så fikk vi jo veldig god pekepinn på konsesjonsverdien med auksjonene i juni der det var relativt friske priser som ble betalt. Gulroten, som utviklingstillatelsene er, har vokst og vokst. Det var nok mange som regnet på dette før de leverte søknaden. Og jeg vil ikke tro at de var beskjedne når de satte opp budsjettene for hva utviklingen ville koste, sier han.

Han tror myndighetene er opptatt av å hindre aktører i å rigge prosjekter som ikke koster så mye, men som potensielt kan gi billige ordinære oppdrettskonsesjoner.

Konsesjonsverdien er ikke avgjørende alene.

Roy Angelvik

– Myndighetene vil nok se at det koster såpass mye at selskapet er villig til å ta en betydelig risiko for å få til ny innovasjon. Så er det Fiskeridirektoratet som må vurdere dette og gjøre totalvurderingen om det er innovativt nok og om budsjettene og kostnader stemmer. Det er en vanskelig jobb, sier han.

Les også:

Han påpeker også at det er kostnads- og ressurskrevende bare å skrive en søknad.

– Dei skal leveres en skikkelig søknad med beskrivelse og risikoelement. Samtidig kan det finnes billige prosjekt som har genuin innovasjon. Da kan det tenkes at de må klare seg med færre tillatelser. Risikoen handler om skala i prosjektet og usikkerheten i det, sier han.

Tveterås sier det også er interessant å se hvor mange som klager om de får avslag.

– Når en ser prisene på konsesjoner i dag, så vil de fleste være villige til å bruke litt mer på advokater om de ser det er en sjanse for å vinne frem, sier han.