De tre raskest voksende selskapene vil bli premiert torsdag 5. mars.

– Det er selvsagt veldig kjekt å bli nominert. Det er i tråd med driften vår, vi har jo doblet omsetningen vår hvert år siden vi startet opp. Det blir vanskeligere nå, men vi har store vekstambisjoner, sier Ivar Sandneseng, daglig leder i det nominerte selskapet Mekon AS, som driver med robotutvikling for havbruksnæringa.

Deloittes kåring
  • Er en premieutdeling som har pågått i 16 år under navnet «Deloitte Norge Technology Fast 50». Der analyserer selskapet landets fremste vekstselskaper.
  • Noen av de mest vellykkede innovatører blir også invitert til å delta på Deloittes Fast 50-arrangementet.
  • «Vi har møtt mange fantastiske veksthistorier og blitt imponert over den gründerviljen og evnen til industribygging som finnes i Norge», skriver Deloitte i en pressemelding.

Teknologiselskapet Stingray Marine Solutions er også nominert av Deloitte i år.

– Det viktigste for oss er å tilby et godt produkt til kundene våre. At det lønner seg, ved at vi vokser raskt, er en bonus. Det er jo også gøy, fordi dette er en kategori der du ikke forventer å se mange selskaper fra havbruksnæringen, sier daglig leder i Stingray, John Arne Breivik, til IntraFish.

I år driver nemlig 12 av de 50 selskapene som ble nominert, innen havbruksnæringen.

– Det er en voldsom utvikling man har sett bare gjennom de siste fire årene. Oppdretterne har investeringsvilje og midler til det. Det er et sunnhetstegn, mener Breivik.

Også daglig leder i det nominerte selskapet Fishglobe, Tor Hellestøl, er fornøyd med nominasjonen.

– Jeg har registrert at vi er blitt nominert, og det er jo kjekt. Vi er jo et nyetablert selskap og leverte nettopp den første globen vår. Det er kjekt å bli nominert, men vi har ikke noe større tanker rundt det enn som så, sier han.

Her er de 12 raskest voksende teknologibedriftene tilknyttet oppdrettsnæringen:

7Waves AS

7Waves er et ingeniørselskap som spesialiserer seg på marinarkitektur og marine ingeniørløsninger. Selskapet hadde sin oppstart i 2012 og holder til i Son, i nærheten av Moss.

Selskapet driver mest med tradisjonelle marine strukturer som oljeplattformer og halvt nedsenkbare plattformer, men også nyere konsepter knyttet til offshore-havbruk og vindenergi.

Akvafuture AS

Akvafuture driver oppdrett med et fokus på bærekraftig og miljøvennlig laks på tre lokaliteter i Vevelstad og Brønnøy kommuner. De produserer laksen i lukkede merdsystemer.

IntraFish har omtalt prosjektene til AkvaFuture tidligere.

Ecomerden AS

Selskapet startet i 2010 med å utvikle et lukket merdsystem for produksjon av robust postsmolt på rundt 1 kilo to ganger i året. Osland Havbruk er blant selskapene som har kjøpt teknologi fra Ecomerden.

Epcon Evaporation Technology AS

Selskapet holder til i Trondheim og opphavet daterer tilbake til 1986. Epcon Evaporation Technology er et teknologiselskap som tilbyr ingeniørkompetanse innen varmepumping, kjemi, materialkunnskap og mekanikk.

For havbruksnæringen, leverer Epcon blant annet et fiskefôr, alger og fiskemel.

Fishglobe AS

Fishglobe er et selskap som IntraFish har omtalt ved flere tidligere anledninger. Selskapets mål er å tilby lukket oppdrettsteknologi for postsmolt og matfisk. Fishglobe har et anlegg i drift ved Lysefjordensenteret på Oanes utenfor Stavanger.

Fishglobe-konseptet mottok også to utviklingstillatelser.

Fluctus AS

Teknologibedriften Fluctus tilbyr oppdrettsnæringen utstyr og servicetjenester tilknyttet akvakultur. Ifølge selskapets nettside har de ansatte gjennom tiår stått for utvikling, produksjon, installasjon og service av produkter til havbruksnæringen.

Fluctus ble i tillegg Gasellevinner i Vest i 2019. IntraFish har også omtalt den store veksten til selskapet, siden det startet i 2015.

Intership AS

Brønnbåtselskapet er relativt nytt på markedet og har en ung flåte. Intership har en global virksomhet. IntraFish kunne i slutten av 2019 melde om at Intership og islandske Laxar Fiskeldi inngikk en langtidsavtale for brønnbåten «Dønnalaks».

Mekon AS

Teknologiselskapet utvikler teknologi og redskaper for å gjøre arbeidsoppgaver enklere og tryggere for aktører i fiskeri- og havbruksnæringen. Mekon er grunnlagt og ledes av Ivar Sandneseng.

Mekon har blant annet utviklet et automatisk rengjøringssystem for avlusningsenheter.

Miljø og Havbruk AS

Selskapet eies av tre store oppdrettsselskaper: Tombre Fiskeanlegg, Eide Fjordbruk og Lingalaks. Hvert av selskapene eier en tredjedel av Miljø og Havbruk AS. Selskapet driver med avlusning for disse oppdretterne ifølge nettsiden til Tombre.

Smart Farm AS

Selskapet utvikler innovative løsninger for oppdrett av skalldyr og holder til på Aspøy utenfor Stavanger.

Stingray Marine Solutions AS

Teknologiselskapet er også et IntraFish hyppig har omtalt. Selskapet utvikler løsninger og teknisk utstyr for oppdrettsnæringen. Stingray har blant annet utviklet lasernoder for å overvåke fiskevelferden i merdene.

Thelma Biotel AS

Selskapet hadde tidligere et prosjekt med navnet «Telefish» som ble finansiert av Regionale Forskningsfond Midt-Norge (RFFMIDT). Da utviklet Thelma Biotel en hydroakustisk online mottager. Der ble informasjon om fisken i merden sendt til en datamaskin på en flåte, som gjorde det mulig for røkterne å følge med på fisken og dens.

Kårer vekstvinnerne 5. mars

Kåringen 5. mars kommer til å være for driftsåret 2019. Da vil vekstvinnerne på toppen av listen avsløres klokken 17.00 på Deloittehuset i Oslo. Innovasjon Norge deltar på arrangementet for å snakke om internasjonalisering. Relevante aktører fra offentlig og privat sektor vil også være til stede.

– Teknologisk utvikling og innovasjon er viktig for det norske samfunnet. Det er mange ideer der ute, men det er ikke mange nok som klarer å realisere ideene og skape arbeidsplasser. Men disse selskapene har klart det, og det skal vi feire, sier Thomas Talén, partner, advokat og ansvarlig for årets Fast 50-kåring i Deloitte Norge, i pressemeldingen.

Les flere IntraFish-saker: