Et viktig mål for fiskerinæringen er å utnytte mer og skape mer verdi av restråstoff.

I dag blir restråstoffet fra pelagisk fisk benyttet til mel- og oljeproduksjon som hovedsakelig anvendes i fôrproduksjon. 

Ved å filetere en større andel av landet makrell, vil pelagisk industri generere store mengder restråstoff som kan anvendes på nye områder – og gi nye verdier for næringen.

Mer filetering – mer foredling av restråstoff

FHF har, gjennom sin satsning «Pelagisk løft» et uttalt mål om å øke bearbeidingsgraden av makrell. I dag fileteres bare 3-4 prosent av landet makrell. Målet er at norsk industri skal filetere 25 prosent innen 2025. 

Ved å øke bearbeidingsgraden og hente hjem filetproduksjon av makrell til Norge, kan foredlingsindustri og tilknyttet ingrediensindustri få tilgang til store volum filetavskjær med god kvalitet og helsefremmende egenskaper. Foredling til mer høyverdige produkter, som oljer til humant konsum er da en spennende ny mulighet.

Raja Rathore og Alexander Krokedal Rønnevik fra Pelagia sammen med forskerne Margareth Kjerstad fra Møreforsking og Jannicke Fugledal Remme fra Sintef Ocean. Foto: Hans Martin Sundnes

Startskuddet gått

Arbeidet med å gjøre makrellolje til et kommersielt produkt er så vidt i gang. I september 2019

. Når den nye fabrikken er ferdigstilt skal den produsere fôr til kjæledyr og produsere råolje for nye humane anvendelsesområder. 

Dette blir den første fabrikken som skal utnytte restråstoff fra makrell til høyverdige marine ingredienser. De vil i tillegg også lage mel av grakse og limvann, som er restråstoff fra oljeproduksjonen. Melet har et potensial til å bli brukt til humant konsum eller i fôr til husdyr. Basert på forskningen Møreforsking og Sintef har gjennomført,

.

Vi ønsker Pelagia lykke til med den spennende og fremtidsrettede satsningen.

Her kan du høre podkast med Arnt-Ove B. Kolås, teknisk sjef i Pelagia: