Offisielt slutter han siste dag i juli, men trekker fra oppspart ferie og avspasering. Absolutt siste gjerning blir en tur til Bergen 5. juni, på åpen dag for SkatteFUNN, skriver IntraFish.

Innen Norges forskningsråds SkatteFUNN-ordning har Steien vært sjef for sektorene marin (sjømat) og jordbruk (mat). I fjor brukte norske havbruksselskaper rundt 4,2 milliarder kroner på forskning og utvikling. På grunn av SkatteFUNN-godkjente FoU-prosjekter vil de få igjen rundt 790 millioner kroner på skatten.

Fra 2013 til og med 2017 økte SkatteFUNN-ordningen med hele 226 prosent innen marin, og sjømat og talte i fjor 1.071 aktive prosjekter. 

Steien er veterinær og har jobbet i havbruksbransjen siden 1985. Han har vært med på det meste

Han fylte 62 i begynnelsen av mars og velger nå å gå av med AFP.

- Mange lurer på hvorfor?

- Jeg har jobbet i forvaltningen i sikkert altfor mange år. Kanskje det er på tide å gjøre noe nytt. Jeg skal bruke høsten til å tenke meg om. Vet du at på 17. mai fikk jeg en 55 cm lang ørret på over to kilo på andre kast klokka halv ti på kvelden på hytta ved Storsjøen i Rendalen, sier han til IntraFish.

- Storsjøen. Det er jo ikke akkurat havet. Er det noe å skryte av – et lite vann i Hedmark?

- Det er en innsjø som er fire mil lang, et par kilometer brei og 3-400 meter djup. Og bølgene blir større i Storsjøen enn i Drøbaksundet, ved der jeg bor. Tenk en stor ørret og på bare andre kast!

55 cm lang innlandsørret på over to kilo fra Storsjøen i Rendalen i Hedmark. Foto: Svein Hallbjørn Steien

Steien er allerede begynt å snakke som en livsnytende pensjonist. Men i bakgrunnen spøker en storstilt omorganisering av Forskningsrådet.

- Er der en sammenheng?

- Jeg har allerede i noen år tenkt på å gå av i 2018. Nå er jeg voksen nok til å aktivere AFP’en. Omorganisering er positivt, men den må nok gå seg til.

- Forsvinner SkatteFUNN med deg?

- Nei, langt der ifra. Jeg liker å tenke på at ordningen er en katalysator for FoU innen havbruk, fiskeri og sjømat. Det finnes allerede og vi skal sørge for at der vil være kunnskapsrike og flinke personer som fortsatt behandler søknadene.

- Men der blir flere kokker som skal administrere ordningen?

- SkatteFUNN-avdelingen vil ikke lenger sitte samlet, men bli spredt rundt i Forskningsrådet etter omorganiseringen. Men dette vil nok gå seg til, slik at den nye organisasjonen vil helt sikkert fungere optimalt om ett års tid. Jeg har vært med på en del omorganiseringer i mi tid, både i Norsk Hydro og i Innovasjon Norge. Det har vært lærerikt, om enn ikke prosesser fylt med kjærlighet.

- Hadde du fortsatt i Forskningsrådet hvis du hadde fått mer hjemmekontor?

- Kanskje. Og hvis jeg hadde fått avlastning. Jobben utgjorde i praksis mer enn ett årsverk. Og pendlingen fra Drøbak til Lysaker er i lengste laget. Men nå skal jeg områ meg litt. Det blir nok noen konsulentoppdrag i tillegg til sportsfiske, sier Steien.