Havbruk er en av våre mest klimavennlige former for proteinproduksjon, og betaler i motsetning til annen matproduksjon full CO2-avgift. Driverne for grønn omstilling er derfor sterkere i havbruk enn i annen primærnæring.

, kan det se ut som om SV og Høyre har slått seg sammen om et forslag SV har fremmet i Stortinget. Det har vi ikke. Det er helt fjernt fra oss å komme med så dramatiske vedtak uten dialog med næringen. Erfaringene fra de tilfellene dette har skjedd, skremmer, og har gjort det enda viktigere for oss med forutsigbare rammevilkår.

I praksis har avisene sitert fra SV i en sammenheng som gjør at det ser ut som om også Høyre er med på dette.

Det Høyre vil er å se på hvordan vi kan redusere CO2-utslipp fra alle sektorer, havbruk inkludert. Men et utslippsforbud fra 2020 er å behandle denne næringen helt annerledes enn alle andre næringer. Vi må sørger for forutsigbare rammer også i omstillingsprosesser. Dette sikrer verdiskaping, arbeidsplasser og skatteinntekter for kommuner, fylker og stat, og igjen til velferdstjenester for alle innbyggere. Bransjen bidro med over 2,5 milliarder direkte til kommunene i en egen særskatt på nye konsesjoner i 2018. Dette kom i tillegg til vanlig skatt. Den gjør absolutt sin del, spesielt ved å levere et svært klimavennlig og sunt produkt.

Alle næringer må bidra til det grønne skifte, også oppdrettsnæringen. Vi skal redusere klimautslippene, for å sikre blant annet muligheten til fortsatt verdiskaping gjennom havbruk og fiske. Men det skal skje i dialog, med løsninger som også er økonomisk bærekraftige.