Fauske er ingen stor fiskerikommune, og antallet fiskere i saltenkommunen er lavt. Men «byfeskern» Bård Larsen har i mange år forsynt fiskesultne fauskeværinger med fisk han har solgt ved kaikanten i byen.

Nå flytter han og sjømaten innendørs, når han straks åpner dørene til sin egen fiskebutikk i sentrum av Fauske.

Satser fire millioner

Et par steinkast fra kaikanten i Fauskevika bygges det for fullt. Butikk, produksjonskjøkken, mottaksdel og kjølerom skal på plass, før Larsen og hans ansatte kan invitere de første kundene inn til sitt utvalg av fersk fisk og sjømat.

– Jeg har fått med meg flinke folk, med mye erfaring. Så når alt er oppe og i gang skal jeg og Jonathan ut på havet igjen og fiske råvarer til butikken og produksjonen av fiskeprodukter, forteller Larsen.

ÅPNER DØRENE: Fisker Bård Larsen og kollega Jonathan Prescher gleder seg til å invitere kundene inn i den nye fiskebutikken. De bidrar i byggeprosessen, og skal ha med seg åpningen før de legger til havs igjen for å sikre råvarer til fiskedisken. Foto: Kenneth Didriksen

Han har selv kjøpt bygget som skal huse den nye butikken og satser nærmere fire millioner kroner på bedriftsetableringen.

– Det koster en del når alt må bygges opp fra bunnen, men så blir det veldig tøft. Det skal bli verdens tøffeste fiskebutikk, smiler Larsen.

Vurderer også nettbutikk

Han har fiskeriene som hovedgeskjeft og planen er at han og fiskerkollega og mannskap Jonathan Prescher skal hente på land fisk fra Skjerstadfjorden, levere til eget fiskemottak, og selge varene i butikken.

– Det er også andre fiskere som har vært interessert i å levere til oss, og det er vi veldig glade for, sier Larsen.

Både fersk fisk og skalldyr, samt fiskeprodukter som fiskekaker og fiskegrateng skal være tilgjengelig for regionens folk, og Larsen vurderer også å starte nettbutikk der folk kan bestille fisk og sjømat.

VELKOMMEN: Slik blir fasaden på den nye fiskebutikken på Fauske. Innendørs design vil ikke Larsen avsløre så mye om ennå – bare at det blir veldig tøft. Foto: Illustrasjon

- Glad vi gikk nordover tidlig

Larsen og Prescher har hatt en god start på året, og takket være at de startet tidlig og langt nord, var de i mål med åpen gruppekvoten allerede midt i januar.

De fisket godt både i Kvænangen og ved Sørøya, og har fått god tid etterpå til å ferdigstille butikkdrømmen.

– Jeg er glad for at vi gikk nordover så tidlig. Det er vel en av de få gangene man har gjort noe rett, smiler byfeskern, som sammen med Jonathan gjorde unna kvoten på ni sjøvær, og fikk dessuten god pris for fangstene så tidlig i sesongen.

KOMPETENTE ARBEIDERE: Bård Larsen har fått med seg et stødig og matfaglig sterkt team, når han nå åpner fiskebutikk i sentrum av Fauske. Rita Andersen med ti års erfaring fra fiskerestaurant blir daglig leder, mens Knut Tore Hansen har jobbet med fisk og fiskeretter på Holstad Sjømat og Fauske hotell. Bak står gründeren og byfiskeren selv, Bård Larsen og hans fiskerkollega Jonathan Prescher. Foto: Privat

- Er jo fisker jeg er

Til sommeren blir det ut på blåkveita for duoen om bord i «Simen-H» – om markedet tilsier det. Hvis ikke blir det heimefiske til egen butikkbusiness. Begge gleder seg uansett til å komme seg ut på havet igjen, og gjøre det de liker aller best.

– Det er jo fisker jeg er. Men det er veldig artig å kunne etablere noe nytt. Jeg liker å gi meg selv utfordringer. Jeg pleier å si at jeg liker å plages, ler Larsen.

– Men dette prosjektet har gått stort sett etter planen hele veien. Litt forsinkelser har koronaen skapt, men vi er godt i rute, sier Larsen.

Han forteller at han har fått god hjelp av Fauske kommune til etableringen, både i form av tilskudd og koronamidler, og at tilbakemeldingene fra byens folk har vært svært positive. Nå gleder han seg til å vise frem butikken, og kunne by på førsteklasses sjømat til folket i regionen.

– Vi satser på at folk kommer løpende til oss. Vi skal gjøre alt vi kan for å levere og gi folk gode produkter, sier en entusiastisk byfisker.