NRK meldte i forrige uke at Tolletaten ikke får kontrollert alle russiske fiskefartøy som har havneanløp i Båtsfjord, Troms og Kirkenes.

I NRK-saken som Fiskeribladet omtalte, ønsker tolldirektør Øystein Børmer å presisere et sitat.

Tolldirektør Øystein Børmer skriver i en epost:

«Tolletaten er gitt i oppdrag å intensivere kontrollen av russiske fiskefartøy med sikte på at alle russiske fiskefartøy blir kontrollert i havnene Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes. Dette har tolletaten utført siden midten av oktober. Formålet bak dette oppdraget er å motvirke at russiske fiskefartøyer benyttes til utførsel av restriksjonsbelagte varer, altså primært eksportkontroll. I den forbindelse er det oftest mest hensiktsmessig å kontrollere så nær avgangstidspunktet som mulig».

Videre skriver Børmer at det derfor er naturlig at Tolletaten ikke er synlig tilstede ved ankomst, ved lossing eller ved fartøy som ligger lenge til kai grunnet vedlikehold, m.m.

«Tolletatens oversikt for Båtsfjord viser at kontrollandelen er på over 90 prosent for de russiske fiskefartøyene som har forlatt Båtsfjord siden kontrollen ble intensivert. At enkeltfartøyer av oppdukkende årsaker ikke blir kontrollert, slik at kontrollandelen ikke når opp til 100 prosent, er en usikkerhet det er tatt høyde for i oppdragsformuleringen», skriver tolldirektøren.