Mandag slapp forskningsinstitusjonene Menon Economics, Nofima og Norce en verdiskapningsrapport om sjømatnæringen. Den viser at sjømatnæringen stod for en total verdiskapning på 112 milliarder kroner i fjor.

Rapporten viser at Oslo er byen totalt flest ansatte i norsk sjømat. I Oslo jobber det direkte og indirekte rundt 8.000 personer med sjømat som omsetter for 10 milliarder kroner i året, mens det i fiskerifylket Nordland jobber 10.000 personer totalt med sjømat, melder E24.

Etter Oslo er det flest ansatte i sjømat i Ålesund, Frøya og Bergen. Ålesund er Norges fiskerihovedstad med størst inntekter fra tradisjonelt fiskeri, totalt får byen fire milliarder kroner fra sjømat. Frøya har Norges største inntekter fra salg av fisk, trolig fordi eierfirmaet til lakseselskapet Salmar har adresse på Frøya. Mens i Bergen jobber mange med lakseeksport.

– Nyter godt av sjømatnæringen

– Det er mange selskaper med hovedkontor i Oslo, og mange leverandørbedrifter i Oslo som nyter godt av sjømatnæringen, sier seniorforsker Roy Robertsen ved Nofima til E24.

Han har ledet prosjektet der forskere fra Nofima, Menon Economics og Norce har undersøkt hvor verdiskapningen i norsk sjømat skjer. Verdiskapning er produserte varer minus kostnader, og kan også beregnes som driftsresultat pluss lønn.

Rapporten viser at ingen fiskevær i Lofoten eller Finnmark kommer med på topp 20 lista over Norges største sjømat-kommuner. Firmaer med hovedkontor i Oslo, Bergen og Ålesund sitter igjen med stor del av verdiskapningen, til tross for at mye av torsken og laksen slaktes i nord.