Nøyaktig ett år etter at Norge stengte ned, lanserte musiker Tron Jensen og filmskaper Grim Berge ideen om filmen. De har begge sterke røtter til hav og kyst.

Bestefaren til Grim Berge, med samme navn som barnebarnet, var havforsker. Hans arbeid førte blant annet til flere internasjonale utslippstraktater.

Bestefaren til Tron Jensen var kystfisker og skipper. Tron var derfor ofte med bestefaren på havet og elsket det, selv om Tron lå og spydde i garna når de fisket makrell med drivgarn utenfor Fedje.

– Vi har sett at det har spredd seg frykt over landet etter at pandemien kom, og i slike tider er det viktig at vi ser alt det fine vi har rundt oss. Derfor har vi laget filmen. Vi ønsker å tenne gløden og skape positivitet igjen. Få folk til å ha troen og å satse, sier prosjektleder Tron Jensen.

Med filmen ønsker skaperne at man blant annet løfter blikket mot nye horisonter. Foto: Grim Berge

Proffe filmfotografer og artister

Filmen er regissert av filmskaper Grim Berge. Musikken er laget av Tron Jensen og fremført sammen med konsertmester Melina Mandozzi og strykere fra Bergen Filharmoniske Orkester samt sangere fra det profesjonelle vokalensemblet Edvard Grieg kor.

Flere av Norges beste filmfotografer, hvor flere har vunnet internasjonale priser, har også bidratt til filmen. Det samme har blant annet artisten Kygo, alle akvariene i Norge og Havforskningsinstituttet.

Kygo fra Bergen var en av de første som stilte opp da det ble spurt om finansiering.

– Som artist har jeg fått mye «backing» og støtte fra der jeg kommer fra. Det har betydd mye for meg. Derfor ønsker jeg å gi noe tilbake, og synes det var fantastisk at så mange dyktige filmskapere og musikere ville lage denne flotte hyllesten til kysten vår og menneskene der, formidler Kygo i en pressemelding.

Lea Lehua ved Kannestein Foto: Grim Berge

– En hyllest til kysten

Filmen er også en hyllest til landet, folket og havet hvor skaperne fokuserer på bærekraftighet gjennom naturen. Teksten, musikken og bildene er smeltet sammen for å skape en sterk fortelling om landet og vi som bor her, ifølge pressemeldingen.

– Vi er enormt privilegerte med naturen vi har rett utenfor døra vårs, selv de som bor i Oslo. Bare se på Nordmarka for eksempel, sier Jensen til Fiskeribladet.

Videre sier Jensen at vi må løfte blikkene og se fremover. Minne oss selv på hvem vi er, hva vi står for og hvor vi bor.

– Filmen blir vår hyllest til kysten og det den betyr for oss. Et lys i mørket.

Jensen og Berge satser på vid distribusjon av filmen i ulike kanaler. Filmen har blitt introdusert i TV2 nyhetene, og i flere aviser på nasjonalt nivå og i sosiale medier. Videre ser de for seg festivaler, kinovisninger og visning på internasjonale medium

Vi informerer om at Fiskeribladet er en av samarbeidspartnerne bak prosjektet.