Behovet for humanitær innsats i Ukraina er ufattelig stort, skriver organisasjonen på sin nettside og viser til at den russiske invasjonen i Ukraina rammer sivilbefolkningen hardt.

Humanitære bidrag

– Sjømat Norges medlemmer har bedt oss ta initiativ til et organisert humanitært hjelpetiltak til det ukrainske folket. Dette skjer etter at enkeltbedrifter i næringa allerede har engasjert seg, uttaler styreleder i Sjømat Norge, Paul Birger Torgnes, i en melding på organisasjonen nettside tirsdag ettermiddag.

Der viser han til at flere i norsk sjømatnæring har et tett og mangeårig samarbeide med ukrainske kunder, og uttrykker et sterkt ønske om å gi en håndsrekning til det ukrainske folket.

Sjømat Norge opplyser at de derfor har etablert et samarbeid med Norsk-Ukrainsk Handelskammer (NUCC), hvor Sjømat Norge har medlemskap. Gjennom handelskammeret vil det bli formidlet og gitt støtte til humanitære tiltak på bakken i Ukraina.

Lover full transparens

– Advokatfirmaet Wikborg Rein har utarbeidet juridiske retningslinjer for initiativet, for å sikre at de innsamlede midlene blir anvendt i henhold til formålet. Det vil være full transparens om innsamlede midler og Norsk-Ukrainsk Handelskammer beregner ingen kommisjon for sin medvirkning, går det fram av meldingen, som avsluttes med at behovet for humanitær innsats i Ukraina er ufattelig stort.

Daglig leder Kjartan Svaland Tveitnes i NUCC påpeker at de jobber med et initiativ på hvordan de kan hjelpe Ukraina på best mulig måte.

– Vi har et stort nettverk og god kompetanse på Ukraina og får mange henvendelser fra norske bedrifter som ønsker å støtte landet. Vi ønsker å gjøre det enkelt for norske støttemidler å gå til gode, målrettede og effektive tiltak på bakken i Ukraina, sier Tveitnes til Fiskeribladet.

Flere initiativ

Tveitnes påpeker at de jobber med initiativ som går på både humanitær bistand, samt jobbrettede initiativ – blant annet sikkerhet på arbeidsplasser for å sikre verdiskapning og at folk har en jobb å gå til.

Det Norsk-Ukrainske handelskammer arbeider innen flere sektorer, som energi, landbruk, sjømat, reiseliv og IKT, samt produksjon.

– Vi arbeider ikke bare innen enkeltsektorer, vi har brede nettverk og kunnskap «på bakken» og mener vi kan gi god, effektiv, målrettet hjelp gjennom dette, sier Tveitnes.