Først søkte de om midler fra Fiskeridepartementet, så laget de en nettside. Nå inviterer initiativtakerne bak «Havets verdiskapere» til konferansen «Kvinner i havet».

– Det er helt fantastisk. Vi synes responsen har vært overveldende. Samtidig tenker vi at dette er en tidsaktuell og viktig sak for mange, i og utenfor bransjen, sier Kathleen Mathisen, HR-direktør i Grieg Seafood.

– Forventer at næringen endrer seg

Blant talerne på programmet er fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, Erna Solberg, Susanne Mortensen og Anja Hammerseng-Edin. Arrangørene er også i dialog med noen flere, men disse er enda ikke avklart, sier Mathisen. Det skal også arrangeres nettverksbygging etter konferansen.

– Det er viktig, når så mange er med, at man får muligheten til å bygge relasjoner, sier Mathisen.

Monica Langeland t.v., Kathleen Offman Mathisen og Mariann Frantsen er initiativtakerne bak konferansen «Kvinner i havet». Foto: Arkivfoto Ole Erik Klokeide

Hun er opptatt av at de som deltar ikke bare skal bli inspirerte, men at konferansen også kan bidra til endring.

– Vi forventer at næringen endrer seg, og at det skjer ganske raskt, sier Mathisen.

Hun er litt overrasket over at noe liknende ikke er arrangert tidligere, men er også tydelig på at responsen viser at sjømatnæringen tar temaet seriøst.

– For å få tak i de gode talentene, må vi være attraktive arbeidsgivere. Vi er nødt til å sørge for at eventuell trakassering ikke er et tema lengre. Vi ønsker at nyutdannede skal velge sjømatnæringen som sin førsteprioritet. I likhet med oppmerksomhet på bærekraft og miljø, er det like viktig å fokusere på menneskene i organisasjonene. Det er mitt utgangspunkt, sier Mathisen.

400.000 på halvannen uke

Sammen med Monica Langeland, salgs- og markedsansvarlig i Egersund Trål, og Mariann Frantsen, daglig leder i Pelagisk Forening, har hun etablert «Havets Verdiskapere». På nettsiden kan man lese om verdien av likestilling og om trakassering og varsling.

De tre mener arbeidet med likestilling går for sakte, noe de vil gjøre noe med. En næring med mer likestilling vil være bra for de som arbeider innen sjømat og for å rekruttere inn nye, og dermed også øke verdiskapingen, skriver de tre på nettsiden. Dette er motivasjonen bak etableringen.

Her kan du høre podkast med Mathisen og Langeland, sammen med styreleder Lars Ove Stenevik i Norges Sildesalgslag fra i fjor:

Mange ja

De tre gikk «all in» da likestillingsmidlene ble lyst ut. De mange timene med egenarbeid ga resultater, og de fikk 300.000 kroner fra potten til Nærings- og fiskeridepartementet. Responsen ute i næringen har også vært positiv, sier Mathisen.

– Vi har fått mange «ja» og støtte. I løpet av halvannen uke har vi også fått inn over 400.000 kroner i sponsormidler. Det sier veldig mye.

Konferansen finner sted i Bergen i slutten av september, og Mathisen har ambisjoner også etterpå.

– Vi tenker at dette er noe vi skal gjenta, at det ikke skal bli en engangshendelse, sier Mathisen.