Jóhannes Stefánsson tildeles den prestisjefulle prisen «WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2021» og en million svenske kroner. Den formelle overrekkelsen skjer i Gøteborg i oktober.

Prisen får han for å ha ledet avsløringen av den utbredte korrupsjonsskandalen i det islandske fiskeriselskapet Samherji, som ble kjent gjennom «The Fishrot Files». 30.000 filer med eposter, bilder, kontrakter og andre dokumenter ble lekket 12. november 2019 på Wikileaks og forteller hvordan Samherji har operert for å skaffe seg fiskerettigheter i Namibia.

– En ære

Stefánsson begynte å jobbe for det islandske fiskeselskapet Samherji i 2007. Fra og med 2011 frem til han sluttet i 2016, ledet han Samherjis operasjoner i Namibia. I et intervju med Fiskeribladet i desember 2019 fortalte han at det tok tid før han innså hva Samherji drev på med, og hva han var med på i Namibia.

– Da jeg skjønte omfanget av økonomiske forbrytelser og korrupsjon, hvor alvorlige konsekvensene for det namibiske folket var, nølte jeg aldri på hva jeg skulle gjøre jeg. Derfor er det en stor ære å motta en slik anerkjennelse. Det betyr også viktig økonomisk støtte som gjør at vi kan fortsette denne pågående kampen som langt fra er over, sier Jóhannes Stefánsson i en pressemelding.

– Styrtet en hel industri

Juryleder Emma Dalväg trekker frem at Stefánsson med stor besluttsomhet har trosset gjentatt trakassering og trusler på livet.

– Det har vært forsøk på å «ta meg», og jeg har fått en rekke telefoner der det fremsettes trusler, sa Stefánsson til Fiskeribladet i november 2019.

«Dette er en person som har styrtet en hel industri og styrket rettferdigheten for folket; en ekte helt, med andre ord, som vi er stolte av å presentere som årets vinner», sier juryleder Dalväg i sin begrunnelse.