– Bekjempelse av fiskerikriminalitet er høyt prioritert og er en viktig del av regjeringens havsatsning. At 48 land nå støtter opp om dette initiativet gir god grunn til optimisme, sier statsminister Erna Solberg, i en pressemelding tirsdag.

I en melding fra Nærings- og fiskeridepartementet opplyses det at denne uken sluttet 12 karibiske øystater seg til det norske initiativet på et digitalt møte hvor statssekretær Trine Danielsen deltok.

- Tar problemene på alvor

– Det var skremmende å høre hvor store konsekvenser fiskerikriminalitet har i Karibia og hvordan dette problemet fører til fattigdom, usikkerhet og tapte inntekter. De karibiske ministrene tar i likhet med oss problemene på alvor, sier Danielsen i en uttalelse.

Totalt har erklæringen nå støtte fra over en fjerdedel av verdens havnasjoner - totalt 48 land. Erklæringen danner grunnlaget for partnerskap med en rekke stater, der de fleste er utviklingsland, viser departementet til.

Oppfordrer flere til å følge etter

Initiativet Blue Justice som tidligere ble lansert av regjeringen, skal støtte opp om erklæringen med teknologi, kunnskap og opplæring i kampen mot fiskerikriminalitet. Og i år ble det etablert et internasjonalt sporingssenter i Vardø.

– Vi må bli bedre på samarbeid både på tvers av landegrenser og fagområder. Internasjonal fiskerikriminalitet angår oss alle, men vi vet at utviklingsland er utsatt og mister store ressurser og potensielle inntekter hvert år som en følge av dette. Jeg oppfordrer flere land til å følge etter og signere erklæringen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en uttalelse.