– Vi forventet å få gode torskefangster på snurrevad fra Hidra i Flekkefjord, men det blir ikke noe derfra i år. I forrige uke fikk vi en god del torsk fra Mandal og ellers lander lokale båter fangster. Vi håper det blir nok fisk. Men det er usikkert og vi kan ikke ta hensyn til de som ennå ikke har bestilt torsk, sier daglig leder Reidar Fredriksen ved Reinhartsen.

Behovet kan dekkes

I julemåneden bruker Reinhartsen å omsette 10 tonn torsk og de fleste kundene ønsker levende torsk på 3 til 6 kilo og torsken har vært på menyen på flere julebord på Sørlandet i år.

Reinhartsen fikk nylig 58 kilo torsk fra «Endresen Roald» og det meste av fangsten hadde levende fisk av fin størrelse, i tillegg lander den lokale båten «Certina» torskefangster. Garnbåten «Nesejenta» av Lindesnes har for øvrig torskekvote i Nordsjøen.

– Dersom det blir manko på juletorsk kan vi få tilført fisk fra Nord-Vestland, eventuelt fra Troms eller Finnmark, påpeker daglig leder daglig leder ved Fiskeeksperten Reinhartsen.

Torsk på Lista

Sjø fisk og skalldyr på Lista har fått flere bestillinger på juletorsk. Selv om fisket er labert for tiden, vil dette mottaket få nok torsk til sine kunder. Utenfor Lista bruker snurrevadbåter fra Flekkefjord og Lista å ta gode torskefangster en ort periode på nyåret.

Mange fiskere langs kysten har lagret hummer for levering før årsskiftet og det blir en ny god hummersesong.

I distriktet til Fiskehav var det landet 19,3 tonn hummer per 17. desember og det er en liten nedgang sammenliknet med i fjor. Fiskehav fikk i alt 23,2 tonn hummer i 2022-sesongen.

På tampen av sesongen har rekebåtene i sør tatt gode fangster. «Hellevig», «Galant» og «Høvågtrål» kom ut med 3,2 tonn ferske reker fra en tur sist uke og kvantumet ble landet til Fiskesalg i Kristiansand.

Ny kvote i juli

Nylig uttalte Fiskehav-direktør Kjell-Aril Tøfte til Fiskeribladet at 2023-omsetningen til salgslaget vil ende på rundt 700 millioner kroner i omsetning i år, mot 639 millioner i fjor. For det kommende året vil rekekvoten, som settes 1. juli, ha stor betydning.

– Hvitfisk og skalldyr har hatt god vekst i 2023, men det har vært tyngre for reke og leppefisk, fortalte Tøfte.