– Fiskerne må rett og slett bruke værmeldingene aktivt og «time» værvinduene som det er mulig få de neste dagene. Det vil være kortere perioder fredag og lørdag med lettere vær, før det blåser opp igjen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Martin Granerød, til Fiskeribladet.

Årets første uvær rammer nå kysten. Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Fridtjof Nansen» fikk grunnberøring i uværet natt til onsdag, og ligger nå til kai i Måløy med hull i skroget. Flere fjelloverganger er stengte og fergeavganger innstilte, melder NRK.

Kystvakten skriver på Twitter at de patruljerer i beredskap langs Norskekysten under uværet. Det er imidlertid lite båt å spore langs kysten på AIS-en onsdag. Det meste av fiskebåter ligger til kai, med noen unntak i havfiskeflåten og den største kystflåten som opererer helt nord og inne på Kvænangen.

Ekstremregn, høye bølger og sterke vindkast

Det er Trøndelag og Møre og Romsdal som vil bli rammet av ekstremværet «Gyda», i form av det meteorologene beskriver som ekstremt mye regn. Men det er også sendt ut farevarsler om mye vind og kraftige vindkast langs store deler av kysten.

– Det vil i perioder de neste dagene bli sterk kuling, periodevis liten storm fra Stad og nordover. Fra Stad og sør vil det bli stiv kuling, med sterk kuling i kortere perioder, sier Granerød.

Fiskeridirektoratets kontrollfartøy «Eir», «Meløysund Jr» og «Elena Marie» venter på bedre vær i Harstad. Foto: Jon Eirik Olsen

For Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland varsles det en signifikant bølgehøyde på mellom seks og 10 meter.

– Maksimal bølgehøyde kan være dobbelt så høy som den signifikante, så høye bølger blir det, sier Granerød.

Hovedvindretningen er sørvest til vestlig vind.

– Vi vil få et omslag til nordvest i løpet av fredagen, og da vil vinden etter hvert også minke, først i sør. Men dette er forbigående. Utover lørdag kveld blir det gradvis økning igjen, først i nord, til sterk kuling og liten storm, sier Granerød.

Vinduet med noe roligere vær, blir med andre ord kortest i Nord-Norge.

For den mindre kystflåten kan landligga bli langvarig, mener meteorologene. Her fra Myre havn onsdag formiddag. Foto: Silje Helene Nilsen

Kan bli langvarig

Også utover neste uke vil det bli opp mot sterk kuling ute på bankene og langs kysten, og landligga kan dermed bli langvarig, i alle fall for den mindre kystflåten.

Ifølge vakthavende meteorolog får vi også perioder med til dels kraftig strøm på bankene, og dermed dårlige forhold for å ha bruk stående i sjøen.

– Det er ventet strøm på 1-2 knop fra sørvest og vest, som er hovedretning på strømmen i overflaten, sier Granerød til Fiskeribladet.

Blåser det godt der du er? Del gjerne bilder og videosnutter med Fiskeribladets lesere. Sendes inn til redaksjonen@fiskeribladet.no.