En sliten, men storfornøyd byfisker ringer opp Fiskeribladet etter en travel dag nummer to som kjøpmann med egen fiskebutikk på Fauske.

– Det har gått i ett, med butikkdrift på dagen og fiske på natta, forteller Bård Larsen. «Sånn går no dagan», når man både skal fiske vareutvalget og være fiskehandler på land.

Det er spesielt travelt i oppstartsfasen, men fiskeren fra Fauske er strålende fornøyd uansett. Folk har strømmet inn i butikken, og forsynt seg godt av sjømaten som har fylt de nye diskene.

– Det kom mye folk på åpningsdagen og enda flere i dag, sier Larsen når Fiskeribladet har ham på tråden.

Når du tråkker inn butikkdøra hos «Byfeskern» på Fauske, havner du rett i havmiljøet. Foto: Privat

Fiskebutikk

Saltenkommunen Fauske er ikke stor på fiskeri, og det er ikke mange yrkesfiskere i kommunen. Men «byfeskern» Bård Larsen har holdt koken, og i mange år forsynt sjømatsultne fauskeværinger med fisk han har solgt ved kaikanten.

Nå har han satset om lag 4 millioner kroner på etableringen av egen fiskebutikk i sentrum av byen. Han har ansatt gode folk som skal produsere fiskemat og styre butikken, når han selv etter hvert slipper tampene, og går tilbake til å være fisker og råvareleverandør.

– Det blir litt ekstra travelt nå de første dagene. Etter hvert vil vi lære oss hva folk vil ha, og hva det går mest av. Vi ser allerede nå at våre ferske fiskekaker og vår fiskegrateng er populært, forteller Larsen.

Godt mottatt

Larsen har satset kreativt når han har innredet og dekorert butikken. Både vegger og gulv er dekorert med havdetaljer, slik at man nesten føler det som å gå under vann og plukke sjømatprodukter rett fra sjøen.

– Jeg sa det skulle bli verdens tøffeste fiskebutikk. Det synes jeg det er blitt, sier «byfeskern», og legger til at kundene har vært veldig positive når de har sett hva Bård og teamet hans har fått til.

I tillegg til selve butikkdelen er det også etablert produksjonskjøkken, mottaksdel og kjølerom i bygget, som ligger bare et par steinkast fra kaikanten i Fauskevika.

Fiskeriene

Selv om det har gått mye i butikk, vareutvalg og butikkinnredning de siste ukene, er det hovedsakelig havet som skal være Bårds arbeidsplass i tiden framover. Han og kollega Jonathan Prescher skal ut med sjarken og fiske på Skjerstadfjorden, slik at de butikkansatte har ferske varer å fylle fiskediskene med, i tillegg til skalldyr og ferdige fiskeprodukter.

Jonathan Prescher er Larsens gode fiskerkollega om bord i sjarken, og i tillegg til andre lokale fiskere skal Larsen og Prescher sørge for fersk sjømat til disken i nybutikken. Foto: Privat

Vinterfisket gjorde de to om bord i «Simen H» unna på effektivt vis, da de tok sin åpen gruppe-kvote på ni sjøvær i Kvænangen og ved Sørøya tidlig i vinter, så karene har hatt god tid til å etablere butikk og forberede seg til åpningsdagen.

– Det har vært mye jobb. Så nå er det veldig godt å være i gang. Vi gleder oss til å fylle fiskediskene på ny, for det tømtes fort de første to dagene, sier Larsen.

Også utsiden av fiskebutikken på Fauske er grundig og stilig dekorert. Båten på veggen er Larsens egen «Simen H». Foto: Privat
Bård Larsen og Knut Tore Hansen i full sving med å filetere for ny produksjon av fiskekaker og fiskegrateng. Foto: Privat
Fauske
  • Fauske er en kommune i regionen Salten i Nordland.
  • Kommunesenteret Fauske har bystatus og tettstedet har 6 386 innbyggere pr 1. januar 2020.
  • Fauske ligger innerst i Salten og grenser til Bodø kommune i vest, Saltdal kommune og Skjerstadfjorden i sør, Sørfold kommune i nord og mot Sverige i øst. Administrasjonssenteret ligger 50 kilometer øst for Bodø sentrum.