Da snøkrabbefartøyet «Hunter» ankom Tromsø i 13-tiden, gikk politiet om bord for å foreta avhør.

– Så vil man deretter vurdere hva som skal bli gjort, fortalte politiadvokat Jacob Bergh til Fiskeribladet fredag, før båten ankom.

Også Havarikommisjonen er på stedet, og har gått om bord. Kriseteam sto klar for å ta imot mannskapet ved ankomst.

Kriseteam på kaia

Det var mandag at en mann i 30-årene fra Latvia ble meldt savnet fra snøkrabbefartøyet «Hunter» øst for Hopen i Barentshavet. Det ble igangsatt leteaksjon, som ikke ga resultat. Vedkommende er antatt omkommet.

Havariinspektør Terje Fineide og jurist Marianne Gulbrandsen i Havarikommisjonen. Sammen med to andre skal de inspisere MS Hunter etter arbeidsulykken i Barentshavet i slutten av januar. Foto: Mia Kanstad Kulseng

Politiet opplyste til Fiskeribladet tidligere denne uken at det trolig har vært en arbeidsulykke, og at vedkommende trolig er blitt trukket over bord med bruket. Onsdag meldte politiet at bruket er dratt opp, men at den savnede fiskeren ikke er funnet.

KV «Harstad» ble sendt mot ulykkesstedet mandag. Fredag ligger den til kai i Tromsø. Foto: Mia Kanstad Kulseng

Et psykososialt kriseteam fra Tromsø kommune står klar på kaia i Tromsø for å ta imot og ivareta mannskapet om bord på snøkrabbefartøyet.

– Teamet består av tverrfaglig helsepersonell. Det er legevakta som koordinerer, opplyser servicetorget ved Tromsø kommune til Fiskeribladet.

Fiskeribladet har vært i kontakt med rederiet Havøy Kystfiske, som fredag sitter i møte med kommunen og kristeam.

Havariinspektører til Tromsø

Havarikommisjonen varslet til Fiskeribladet torsdag at de skal undersøke ulykken. Deres inspektører reiste til Tromsø i går kveld. Havariinspektør Terje Fineide forteller til Fiskeribladet at de skal gjøre det som omtales som obligatoriske undersøkelser.

– Vi er i helt innledende fase og skal gjøre undersøkelser med mål om å forbedre sjøsikkerheten for å unngå liknende ulykker i framtiden, sier han.

Inspektørene skal gjøre intervjuer og undersøke operative prosedyrer og i etterkant vil Havarikommisjonen komme med sikkerhetstilrådninger, sier han.

Avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth, sjøfartsavdelingen ved Statens Havarikommisjon for transport (SHT) Foto: Einar Lindbæk

I deres foreløpige beskrivelse av ulykken på Havarikommisjonens nettsider står det:

«Besetningen holdt på med arbeid på dekk da en person falt over bord. Det ble varslet om mann over bord og deretter igangsatt søk fra flere fartøy».

Havarikommisjonen mål med arbeidet er å offentliggjøre en rapport som skal bidra til å forebygge nye ulykker. De undersøker ikke strafferettslig eller sivilrettslig ansvar eller skyld.

– Vi tar ikke stilling til det sivil- og strafferettslige. Det er kun læring det handler om, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i sjøfartsavdelingen til Havarikommisjonen.