– Jeg er blitt 80 år, og enkelte tenker nok «e han ikkje dau ejnnu?» når jeg går på talerstolen. Men det er en viktig sak for meg å kunne fortsette som sjarkfisker så lenge jeg makter, og meldinger jeg har fått tyder på at vi er flere i denne gjengen.

– Jeg har vært med på mye forskjellig gjennom et langt liv, og hauet fungerer enda rimelig greit. Men data har jeg aldri satt meg skikkelig inn i. Jeg har ingen andre enn meg selv å skylde på i så måte. I den tida da data kom for fullt i næringa hadde jeg alltid sønnene mine med på fiske, og når noe måtte gjøres ropte jeg på en av dem. Det har fungert greit for meg, men kanskje ikke nå lenger, sier fisker- og organisasjonsveteranen fra Sommarøy like sør for Tromsø.

Ingen må slutte

Og nettopp fiskernes organisasjoner har, i nært samarbeid med Fiskeridirektoratet, sørget for at det nå foreligger en dispensasjonsordning slik at ingen skal trenge å slutte i yrket på grunn av manglende datakunnskaper. For øvrig bare en av flere grunner som kan gi kortere og lengre dispensasjoner fra påbudet om ERS og VMS. Kriteriene for å søke ligger ute på direktoratets hjemmesider, og er også tilgjengelig hos organisasjonene.

Kåre Ludvigsen er æresmedlem i Norges Fiskarlag og blir lyttet til når han inntar talerstolen. Foto: Julie Arntsen

Krever ikke bevis

I Ludvigsens tilfelle dreier det seg om punktet «høy alder kombinert med manglende datakyndighet». Direktoratet påpeker at høy alder alene ikke er noe fritakskrav. Men man har satt 1. januar 1955 – fyller 67 i år – som et utgangspunkt for å søke med denne begrunnelsen. Ludvigsen mener han burde ha rimelig god margin akkurat her.

Søknaden er det direktoratets regionkontorer som tar seg av, og det trenger ikke være noen skriftlig avhandling: «Det kan i disse tilfelle ikke kreves noe annet bevis på manglende datakyndighet enn at fisker gir uttrykk for, og videre redegjør for, manglende mestring», som etaten formulerer dette.

– Jeg skal til byen i morgen, og da tar jeg turen innom direktoratet. Så få vi se hvordan det går, sier en fortsatt litt skeptisk sjarkfisker.

Må melde likevel

Og det kan han saktens ha grunn til å være. Kriteriene for å få dispensasjon er for så vidt ganske klare, og konklusjonen må som nevnt bli at ingen «godt voksne» fiskere skal måtte avslutte sin karriere på sjøen på grunn av kravene om digital rapportering, ERS. VMS, sporing, må uansett monteres før fisket starter. Den ruller og går kontinuerlig, uten medvirkning fra noen om bord.

Men direktoratet har satt noen betingelser for å gi ERS-dispensasjon som ikke blir like godt mottatt på Sommarøy. Om man får slik dispensasjon, så er man ikke fritatt for rapportering generelt. «Fisker må rapportere på annen hensiktsmessig måte», skriver direktoratet, og ser for seg en løsning som fungerer både for den enkelte og for ressurskontrollen.

SMS isteden?

«Mest aktuelt vil være rapportering via SMS hvor meldingen skal inneholde de opplysningene som forskrift krever for den aktuelle meldingstype. Papirdagbok har tidligere vært et alternativ for de som ikke mestrer SMS, men dette går vi nå bort fra som alternativ», heter det fra direktoratet.

– Det gjør ikke situasjonen mye bedre for meg, sier Ludvigsen, og er spent på hva han og direktoratets regionkontor i Tromsø kan komme til enighet om.

Far og sønn, Kåre og Kurt Ludvigsen Foto: Øystein Hage (arkiv)

Tidens gang …

– Blir det for ille får jeg ha Kurt, sønnen min, i bakhånd. I tidligere tider lærte jo jeg ham opp gjennom min farsrolle. Nå får han ta en «farsrolle» overfor meg i denne saken. Tidens gang må vi bare akseptere, slår Ludvigsen fast.

Men selv om tidens gang kanskje skulle tilsi at han tilbrakte sine dager trygt i land på naturskjønne Sommarøy, så er han slett ikke enig i det.

– Og der har jeg full støtte fra min fastlege. Kåre, sier han, du må bare være på havet så lenge du greier og kan. Skal du gå hjemme og trø, vil du raskt ramle sammen. Jeg kan ikke være mer enig. Dette handler om livskvalitet, og ikke om størst mulig fangst og mest mulig penger, sier Sommarøy-fiskeren.

Ønsket utvikling?

Som mangeårig og tydelig talsmann for den mindre flåten greier han, med eller uten dispensasjon, ikke å styre unna et stikk til de litt større i næringa:

– I denne saken har jeg reagert på at en organisasjon som Fiskebåt har støttet så helhjertet opp om rapporteringen for den minste flåten. Flere enn jeg har vært inne på tanken om at de oppfatter oss sjarkfiskere som en pest og en plage. Mange av stor kyst-rederne bygde større båter for at de måtte til havs for å finne fisk. I dag ser det ut til at de samme båtene er avhengig av å fiske helt oppi fjæra. Og da passer det vel godt at noen av oss bråkete sjarkfiskere er unna veien, sier Kåre Ludvigsen.