Fiskerimyndighetene har fått massiv kritikk fra fiskerhold, for sporings- og rapporteringsregimet som nå pålegges alle fiskebåter under 15 meter. Kritikken har gått på både kostnadsnivået og omfanget av rapporteringa.

Mange fiskere og aktører i fiskerinæringa har tatt til orde for forenklinger og billigere løsninger.

Nå melder Norges Fiskarlag at fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) har vært om bord i Roger Hansens «Thor Arild» i Skarsvåg. Der fikk han prøvd seg på rapporteringssystemet.

Roger Hansen hadde fått lagt opp en tenkt tur der hele operasjonen skulle meldes fra avgang, via fangst til havneretur. Skjæran fikk deretter taste inn de ulike meldingene på et nettbrett.

– Statsråden klarte seg bra, og jeg synes det er nyttig å ha hatt politisk ledelse om bord. De var villig til å lytte og vil komme tilbake med nye vurderinger, sier Roger Hansen i meldingen på Fiskarlagets hjemmeside.

Tidligere i september kom Skjæran med noen justeringer for sporing og rapportering:

  • Det vil komme en enklere rapportering av usorterte fiskeslag som det er små mengder av. Disse skal kunne rapporteres samlet. Grenseverdiene er ikke avklart enda.
  • Det vil komme en forenkling i rapporteringa ved låssetting av fisk.
  • Det jobbes også med en enklere avgangsmelding, der Fiskeridirektoratet og Kystvakten skal samordne sine rapporteringskrav, slik at det skal holde med én.

Nye sporings- og rapporteringskrav
  • Nærings- og fiskeridepartementet har bestemt at alle norske fiskefartøyer skal ha sporing og rapportering om bord i form av VMS (Vessel Monitoring System) og ERS (elektronisk rapporteringssystem).
  • Systemene sender kontinuerlig data om fiskefartøyenes aktivitet til Fiskeridirektoratet og andre myndigheter som blant annet skal bruke informasjonen i kontrollsammenheng.
  • Flåten over 15 meter har allerede slik krav, og kravene om montering av VMS og ERS innføres gradvis i flåtegruppene under denne lengden.
  • De nye kravene er en oppfølging av fiskerikontrollutvalgets utredning fra 2019 om framtidens fiskerikontroll. Formålet er å få data også fra den kystnære fiskeflåten, som grunnlag for kontroll, forskning og dokumentasjon.
  • Påbudet ble innført for fartøysgruppen mellom 11 og 15 meter 1. juli 2022. Så følger 10 til 10,99 meter 1. januar 2023 og 0 til 9,99 meter fra 1. januar 2024.